promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ajtótámaszként használta az idős néni a furcsa tárgyat, kiderült, több száz millió forintot ér

Ajtótámaszként használta az idős néni a furcsa tárgyat, kiderült, több száz millió forintot ér

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Az idős nőnek fogalma nem volt róla, mit tart otthon.

Egy millió eurós borostyánkő került elő egy román nő otthonából

Romániában egy idős nő otthonában bukkantak rá a világ egyik legnagyobb borostyándarabjára, amelyet évtizedekig egyszerű ajtótámaszként használt. A 3,5 kilogrammos borostyánt még akkor sem ismerték fel, amikor ékszertolvajok betörtek a házába, és csak néhány aranyékszert vittek el – jelentette a helyi sajtó. A különleges leletet Daniel Costache, a Buzaui Tartományi Múzeum igazgatója is megerősítette, ahol jelenleg a borostyánt őrzik.

A különleges ajtótámasz felismerése

A rendkívüli borostyándarabra a ház egy rokona figyelt fel, miután a nő két évvel a kommunista diktatúra bukása után, 1989-ben elhunyt. Az örökös eleinte csak egy sima kőnek hitte a leletet, de közelebbről megvizsgálva rájött, hogy az talán egy nagy értékű féldrágakő. Később a román államnak adta el, amely azonnal nemzeti kincsként nyilvánította a darabot.

Borostyán, amely több millió éves

A román hatóságok a leletet a krakkói Történelmi Múzeum szakértőire bízták, akik megerősítették a borostyán hitelességét. A lengyel szakértők szerint a borostyándarab 38,5 és 70 millió év közötti lehet, ami különlegessé és ritkává teszi. „A felfedezés tudományos és múzeumi szinten is óriási jelentőséggel bír” – mondta Costache, hozzátéve, hogy a darab értéke szinte felbecsülhetetlen. Szakértők szerint ez az egyik legnagyobb ismert borostyánkő a világon.

A tolvajok figyelmen kívül hagyták a kincset

A családtagok elmondása szerint a tolvajok sietve keresték az értéktárgyakat a házban, de nem vették észre a valódi kincset, amely évtizedek óta az orruk előtt volt. A borostyánkő érintetlen maradt, mivel senki sem ismerte fel az értékét.

A borostyán Romániában

Románia az egyik leggazdagabb borostyánlelőhelyekkel rendelkező ország, különösen Buzau megye, ahol ez a féldrágakő bőségesen megtalálható. A román borostyán, amelyet "rumanitként" vagy "Buzau borostyánként" ismernek, különösen híres sötét árnyalatairól, amelyek a vöröstől a feketéig terjednek. Ezek a darabok nemcsak esztétikai szempontból értékesek, hanem számos fosszíliát is tartalmazhatnak, például pókok, bogarak, tollak és szőrszálak maradványait.

A régió egy része természetvédelmi terület, ahol korábban több értékes borostyánlelőhelyet tártak fel. Az egyik leghíresebb ilyen hely a Stramba borostyánbánya, amely a 21. század első felében rendkívül termelékeny volt, ám a kommunista rendszer gazdaságtalannak ítélte, és bezáratta.

forrás: El País