promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Elkezdődött az EU szétesése? Példátlan döntést hozott a legnagyobb tagállam, az egész unió alapértelme kérdőjeleződik meg

Elkezdődött az EU szétesése? Példátlan döntést hozott a legnagyobb tagállam, az egész unió alapértelme kérdőjeleződik meg

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

Igen jelentős és jól értesült médiumok kongatják a vészharangot.

ÉLETBE LÉPŐ HATÁRELLENŐRZÉS AZ EURÓPAI UNIÓN BELÜL

Németország hétfőn bejelentette, hogy szeptember 16-tól hat hónapos időtartamra kiterjeszti a határellenőrzéseket minden szárazföldi határán, beleértve Franciaországot, Luxembourgot, Hollandiát, Belgiumot és Dániát. Ez a lépés az illegális bevándorlás elleni küzdelem része, valamint az iszlamista terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés fenyegetésének kezelésére irányul, ám több nagy európai újság is úgy értelmezi, hogy a döntés a schengeni övezet, és végső soron a szabad mozgás megszűnéséhez fog vezetni.. Az ellenőrzések már érvényben voltak Lengyelország, Csehország, Ausztria és Svájc határain.

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG REAKCIÓJA

Az Európai Bizottság reakciójában hangsúlyozta, hogy az ilyen határellenőrzéseknek „kivételeseknek” kell maradniuk, és szigorúan az „arányosság elvének” megfelelően kell végrehajtani őket. A brüsszeli szóvivő kiemelte, hogy a határokon végrehajtott intézkedéseket alaposan meg kell vizsgálni, és figyelembe kell venni az alternatív, közös európai intézkedéseket is. A Bizottság az ügyben való spekulációt kerülve jelezte, hogy az intézkedések jogszerűségét és szükségességét felül fogják vizsgálni.

Az intézkedések politikai hátterében a Németországban tapasztalható belpolitikai nyomás áll, különösen a szélsőjobboldal térnyerése miatt. A német belügyminiszter, Nancy Faeser, a biztonsági helyzet javításának szándékával indokolta a lépést, és hozzátette, hogy a határellenőrzések szükségesek az ország belső biztonságának megerősítéséhez. A döntés hatása Európa egészére kihat, hiszen az EU tagállamai közötti szabad mozgás elve kerül így korlátozásra, ami újabb vitákat szülhet az európai integráció jövőjéről.

A SCHENGENI ÖVEZET JELENTŐSÉGE AZ EURÓPÁN BELÜL

Az Európai Unió értesítést kapott a német intézkedésekről, és a Bizottság jelenleg vizsgálja azokat, figyelembe véve a jogi és biztonsági szempontokat egyaránt. Az ügy tovább mélyítheti a feszültségeket a tagállamok között, különösen a migrációs politikák terén, ahol a különböző nemzeti érdekek ütköznek.

A schengeni övezet egy olyan európai térség, ahol az államok eltörölték egymás közötti határellenőrzéseket, lehetővé téve a szabad mozgást - talán az egész modern Európa legkomolyabb teljesítménye. Az övezet létrehozását az 1985-ben aláírt Schengeni Megállapodás indította el, amelyet Luxemburgban, Schengen városában írtak alá. A schengeni térség jelenleg 27 országot foglal magában, köztük több nem EU-tagállamot is. Az övezet célja a belső határok megszüntetése mellett a közös külső határellenőrzés megerősítése, ezáltal fokozva a biztonságot és elősegítve az egységes európai piac működését.

forrás: The Guardian