promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hadihajók bukkantak fel a Dunán, néhány nap múlva eltűnnek, de így is gondot okoznak

Hadihajók bukkantak fel a Dunán, néhány nap múlva eltűnnek, de így is gondot okoznak

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

A Duna vízében felbukkant második világháborús hajók roncsai veszélyesek, mégis sokan megnézik közelről is ezeket.

A második világháború idején süllyedtek el a Dunában azok a robbanóanyaggal megrakott náci hajók, amelyek roncsai most felbukkantak a víz alól Mohács közelében és a szerbiai Prahovo folyami kikötőváros közelében. A hajók a júliusi és augusztusi szárazság miatt került felszínre, a folyó vízszintje ugyanis drasztikusan csökkent a nyári hónapok alatt.

A Reuters is megírta, hogy jelenleg négy hajó van szárazon a magyarországi Duna-Dráva Nemzeti Parkban Mohács mellett, ahol tegnap mindössze másfél méter volt a Duna vízszintje. A náci Németország Fekete-tengeri flottája, a több száz, bombával megrakott vízi jármű 1944-ben került víz alá. A németek ekkor az előrenyomuló szovjet erők elől menekültek és a hajókat is megsemmisítették. 

Problémát okozhat, hogy a vastetemek alacsony vízállás esetén akadályozhatják a folyami forgalmat. A mederben elterülő roncsok némelyikén még mindig vannak tornyok, parancsnoki hidak, törött árbocok és kicsavarodott hajótestek, a többi nagyrészt elmerült a homok alatt. Néhányból az üzemanyag is elkezdett szivárogni.

Sztellik Endre, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa az egyik hajóról azt mondta:

„Sajnálatos módon azt látjuk, hogy a roncs egyre kisebb lesz, az idesereglő emberek érdeklődnek iránta, odamennek, majd a hajók egyes részei eltűnnek.”

A meteorológusok a következő napokra és a hétvégére csapadékosabb időjárást jósolnak. Ha ez bekövetkezik, akkor a Duna mostani nagyon alacsony vízszintje várhatóan jelentősen emelkedni fog, és a hajóroncsok újra elmerülnek a hullámsírjukban.

A Duna vízében felbukkant hajók roncsai veszélyesek

A Honvédség korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a hasonló roncsok mellett, a Duna egyéb szakaszain is fegyverek kerülhetnek a felszínre. A kézzel fogható háborús emlékek az utóbbi közel 80 évben megnehezítették a folyami hajózást a Vaskapu-szoros utáni szakaszon, a hajókon ugyanis még fel nem robbant gránátok is vannak, a roncsok pedig magas vízállás mellett is ellehetetlenítik a hajózást bizonyos részeken.

A maradványok miatt a folyó mintegy hat kilométeres szakaszán csak egy leszűkített, 50 méteres csatornán lehet áthaladni, ezért a szembejövő hajók gyakran több órát is várakoznak, kerülésre vagy kitérésre ugyanis nincs lehetőség. 

Az illetékesek évek óta tervezik, hogy kiemelik a maradványokat a Dunából, de ez nem egyszerű feladat. Mielőtt darabjaira vágnák a vasszerkezeteket, búvároknak kell átvizsgálni és hatástalanítani a robbanószerkezeteket.

A Duna 1,17 méteren állt kedden Budapesten. Árvíz idején a folyó jóval 6 méter fölé emelkedik.