promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Mostanában robban be ez a betegség, az ősz a kedvenc időszaka

Mostanában robban be ez a betegség, az ősz a kedvenc időszaka

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Sokan ilyenkor esnek át az egyik leggyakoribb betegségen, az ősz kedvez a fertőzések terjedésének.

Az őszi hidegebb idő beköszöntével egyre több időt töltünk zárt térben, ahol a vírusok könnyebben cserélnek gazdát. Az iskolaszezon is kedvez a fertőző betegségek terjedésének. Az őszi szárazabb levegő pedig képes kiszárítani az orrnyálkahártyát, ami gyengíti annak védekezőképességét a fertőzésekkel szemben.

Szakemberek szerint a kevesebb napfény (ami kevesebb D-vitamin termelést jelent) és a változó környezeti feltételek is hatással lehetnek az immunrendszerre, így fogékonyabbá válunk a fertőzésekre. 

Mostanában robban be a náthának hívott bosszantó állapot, ami az egyik leggyakoribb őszi betegség. Vírusok, leggyakrabban rhinovírusok okozzák. Tünetei közé tartozik az orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás, torokfájás, és néha láz is jelentkezhet. Ilyenkor jobban tesszük, ha legalább egy napig félretesszük a munkát, bebújunk az ágyba is hagyjuk, hogy a testünk leggyőzze a betegséget.

Más betegségek is az ősz kellemetlen velejárói lehetnek

Az influenzaszezon télen éri el a csúcspontját, de mér ősszel elkezdődik. A tünetei hasonlóak lehetnek a megfázás tüneteihez, csak súlyosabb formában jelentkeznek. Az ingluenzára jellemző a magas láz, a hidegrázás, közben úgy érezzük, minden izmunk fáj, erőtlenek vagyunk. A fejfájás és a köhögés is tipikus tünet.

Az emberek közel fel az őszi hónapokban átesik egy kisebb vagy nagyobb torokgyulladás, amit vírusok vagy baktériumok okoznak. A kutatók szerint ez a betegség is kapcsolatban lehet a stresszel. Minél több mindenen izgulunk, minél nagyobb terhet pakolunk a vállunkra, annál valószínűbb, hogy felüti a fejét a betegség. Jellemző tünetena torokfájás és a nyelési nehézségek, és még a hangunk is megváltozik.

Laikusok számára nem könnyű megkülönböztetni, hogy vírusos fertőzésről van szó, vagy allergiásak vagyunk egy (vagy több) őszi növényre. A szabad szemmel szinte láthatatlan allergének légúti tüneteket, például orrfolyást, tüsszögést, köhögést és szemviszketést okoznak.

Az őszi hideg idő és a légúti vírusok könnyen kiválthatják a hörgők gyulladását, ami száraz vagy hurutos köhögést okoz. Ez a betegség általában megfázás vagy influenza szövődményeként jelentkezik.

A megfázás és az allergiák miatt az arcüreggyulladás is gyakori. Az arcüreggyulladás orrdugulást, fejfájást, orrfolyást, és az arcon jelentkező fájdalmat okozhat.

A gyerekek betegsége: a krupp

A gyerekeknél ebben az időszakban bukkanhat fel a krupp, ami egy vírusos eredetű légúti betegség. Az ilyenkor jelentkező, jellegzetes, ugató köhögés elsőre félelmetesnek tűnhet, főleg, ha az éjszaka közepén kell erre felriadni. A gondot a légutak (gége, légcső) szűkülete okozza, ami légzési problémához vezet. Ilyenkor a gyermeket egy nyitott ablak közelébe kell ültetni, ahol a hűvösebb a levegő. Ha nyáron jelentkezik a betegség, akkor a hűtő- vagy fagyasztószekrény lehet a megoldás, nyissuk ki és ültessük elé a gyereket néhány percre.