promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Semmitmondó fotó készült, döbbenetes részletet fedeztek fel rajta utólag

Semmitmondó fotó készült, döbbenetes részletet fedeztek fel rajta utólag

Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc
Promotions

A vakszerencse vezetett bámulatos felfedezéshez egy férfit, aki nem volt rest alaposan megnézni egy protokolláris fényképet, amit a közösségi médiában posztoltak ki.

Amióta az emberek már a mobiltelefonjaikkal is tudnak kiváló minőségű fotókat készíteni, egyre többször fordul elő, hogy utólag valamilyen döbbenetes részletet fedeznek fel a képeiken. Egy ilyen friss „találat” a művészettörténészeket rögtön lázba hozta.

A helyszín egy brit hivatali épület volt, ahol egy tucatnyi ember tartott találkozót. Mindenki mosolyogva nézett a kamerába egy pohár itallal, ennél hétköznapibb, unalmasabb jelenetet tehát elképzelni sem lehetett.

De nem a Sotheby’s aukciósház szakértőjének, Adam Busiakiewicznek, aki – alighanem afféle hivatali ártalomként – akkurátusan végignézte, milyen festmények lógnak az iroda falán. Az ajtó melletti kép láttán pedig kis híján leesett a székéről.

Pedig a szóban forgó festményt egyáltalán nem rejtegették, sőt egy fölé helyezett kisebb lámpával próbálták kiemelni a szépségét. És nem is tévedtek nagyot, hiszen egy ritka és jelentős ábrázolása VIII. Henriknek, a „feleségfaló” királynak.

Mindenki úgy tudta a képről, hogy 1781-ben elveszett, vagyis tényleg váratlanul bukkant fel az X (hajdani Twitter) közösségi médiaoldalon. Az alkotó Ralph Sheldon volt, aki az 1590-es években 22 portrét készített királyokról, királynékról és más illusztris külföldi személyekről. Ezek sokáig a festő házában voltak, ám a 18. század végére nagyrészt szétszóródtak, többnyire ismeretlen helyekre kerültek.

A remekművet felfedező művészettörténésznek viszonylag könnyű dolga volt az azonosítással, hiszen Sheldon ezen képe is felül ívelt kialakítású, és a keret is ugyanolyan volt, mint a többi fennmaradt alkotásáé. Ja, ha valaki tudja, hogy mit kell keresni, úgy könnyű…

A hihetetlen sztorival a BBC is foglalkozott: