promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy betű a magyar ABC-ben ami csak nálunk létezik, a külföldieket teljesen összezavarja ez a trükkös magánhangzó
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyar ABC rengeteg különleges karaktert tartalmaz, de van egy, ami még ezek közül is kiemelkedik.

 

 

A magyar nyelv igazi nyelvi kuriózum Európa szívében. Az indoeurópai nyelvek tengerében egy különleges sziget, az urál-altaji nyelvcsalád magányos képviselője. Ez a rokoni távolság teszi különlegessé, hiszen nyelvtani szerkezete, szókincse és hangrendszere merőben eltér a megszokott európai nyelvektől.

Nem véletlenül okoz komoly nehézséget, mikor egy külföldi arra a merész vállalkozásra adja a fejét, hogy megtanuljon magyarul, mivel a magyar nyelv rendkívül kifinomult és összetett szabályrendszerrel dolgozik, gondoljunk csak a hangsúlyozás kötetlenségére, vagy a ragozások bonyolultságára

Mégis, a nehézségek ellenére a magyar nyelv gazdagsága rendkívül magával ragadó.

A szavak kincsesháza tele van ősi urál-altaji gyöngyökkel, amelyeket a jövevényszavak és a gazdag szóalkotás színes kavicsai egészítenek ki. Mindez olyan kifejezőerőt és árnyaltságot ad a nyelvnek, amivel nem sok nemzet büszkélkedhet. Ezt főleg azok a külföldiek állítják, akik magyarul tanulnak, lásd az alábbi videót:

A magyar nyelv sajátosságairól már többízben is beszámoltunk, de most még egy érdekesség ütötte fel a fejét.A latin ábécé, bár a 11. század óta öleli magába a magyar nyelvet, nem tudja tökéletesen visszaadni a hangok sajátosságait.

A három éles hang (ő, ű, ü) mégiscsak árulkodnak arról, hogy ez a nyelv nem tartozik a megszokott nyugati családba, hanem egy különleges ág magányos virágja.

Ezek közt is akad azonban egy betű, ami kiemelkedik az összes többi közül, egyszerűen azzal, hogy csak nálunk létezik.

Kevesen tudják, de az Ő betű esetében használatos dupla ékezet alapvetően csak az írott magyarban használatos tipográfiai jel. Az ö, az ü és még az ű is előfordul máshol, de a hosszú ő csak a magyarban.

Az „ő”-nek megfelelő hang ugyanakkor természetesen létezik más nyelvekben is, de más karakterekkel jelölve, ezért fontos kiemelni, az írott formát.

Emiatt néha úgy is nevezik, hogy „hungarumlaut”, vagy „magyar umlaut”. Sok nyelvben ismeretes ugyan a kettőspontos umlaut, de általában nem használnak mellette kettős ékezetet is, mivel így nincs meg az esélye az összekeverésüknek.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a farmoéz nyelv ugyancsak használja az Ő-karaktert az Ø, ø helyett, de csak kézírásban. Tehát az abc-ben a Ø, ø jelek a hivatalosak.

Ha mélyebben is érdekelnek a magyar nyelv sajátosságai, és olvasnál még több magyar nyelvvel, ABC-vel kapcsolatos érdekességről, ajánljuk figyelmedbe a szövegbe beszúrt cikkeket, illetve a következő írásainkat:

Forrás: BS

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás