promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy betű a magyar ABC-ben, amit rosszul ejt ki egész Magyarország? Bizony őseink még máshogy mondták
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vannak a magyar nyelvtannak olyan neuralgikus pontjai, amelyek fájó sebeket téphetnek fel.

A magyar ábécét mindenki kívülről keni és vágja, álmunkból felkeltve el tudjuk mondani a betűket, ám akkor vannak már nehézségeink, ha olyan betűket kell egymás után kiejteni, amelyek teljesen megegyeznek, ha kiejtjük azokat. A j és a ly közötti különbség a magyar helyesírás egyik kritikus pontja, amelyről már korábban is nagy viták zajlottak, és így a vita vagy a párbeszéd már a történelmünk része, ám folyamatosan felemlegetjük, így valószínűleg sosem lesz olyan megoldás, amelyet mindegyik tábor elfogadna.

Sok fórumon és a közösségi média egyéb felületein is gyakran felemlegetik, hogy a ly-t el kéne törölni végre, hiszen ugyanúgy ejtjük, mint a j-t, ám írásban néha elképesztő nehézségeket okoz, hogy a megfelelőt használjuk néhány szó esetében.

A j és a ly keverése a leggyakrabban előforduló helyesírási hibák közé tartozik.

Ám régebben, őseink nem ugyanúgy ejtették ezeket a betűket.

A hely és a hej szavakat tehát nem ugyanúgy ejtették régen, mint most, volt tehát különbség kiejtésben is, és manapság is lehet, attól függ tehát, hogy ki mondja, ki beszél, ki ejti ki ezeket a szavakat. Sok helyen amúgy megfigyelhető az l-ezés is ly helyett. Így eshet meg az is, hogy létezhetnek egyes nyelvjárásokban olyan szavak, hogy zsemle vagy gereble. Ám azok is találhatnak érdekességeket az interneten, akik keresnek olyan szabályokat, amelyek alapján egyértelműen lehet szabályokat használni, hogy mikor van j vagy éppen ly egy-egy szóban. Például r-betű után sosincs ly, csak j.

Az 1800-as évekre vált általánossá amúgy az, hogy a j és ly ejtése ugyanaz.

De hogy ejtettük korábban a ly-t?

Sok helyen lehet olvasni arról, hogy a ly egy lágyabb j, igazából. A honunk blog így ír a kiejtésről:

"Próbáljunk meg j-t kiejteni szavakban úgy, hogy közben a nyelvünk nem ér hozzá semmihez, de főleg a szájpadláshoz nem. A szájnyílással egy vonalban a száj két oldalához kicsit hozzáérhet, de erre sem szabad törekedni. Amennyiben sikerül, akkor a markáns, jellegzetes j helyett, egy lágy, gyengéd ly-t kapunk"

Íme egy nagyon játékos videó arról, hogy lehet megkülönböztetni a ly-s és j-s szavakat írásban:

(Forrás: Index, Honunk Blog)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás