promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kimaradt egy betű a magyar ABC-ből, ritkán használjuk, elsőre nem is tudod, hogy kellene kiejteni
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezt a betűt nagyon ritkán láthatod, és nem is került bele a magyar ABC-be végül.

A középkori magyar írásban pedig előfordult.

Az internet bővelkedik érdekes tartalmakban, és a Facebook is számos izgalmas csoportot kínál, ahol az emberek szokatlan jelenségekről osztják meg gondolataikat, különleges eseményeket vitatnak meg, vagy éppen olyan érdekességről számolnak be, amelyek velük szembe jönnek, és amelyek néha segítenek nekünk a mindennapokban.

A magyar betűkkel és hangokkal kapcsolatos érdekességek pedig széles publikumot érdekelnek.

A magyar ábécével kapcsolatban is több cikket közöltünk már, amelyekben azt boncolgattuk, mely betűk illeszkedhetnének be a magyarok által használt 44 betű közé, tekintve, hogy bizonyos hangokat eltérően is ejthetünk. A magyar ábécé hivatalosan 44 betűt számlál, ám vannak olyan hangok, mint például a zárt e, amelyek nem képezik részét, noha a magyar helyesírás szabályainak 12. kiadása (valamint az előző, 11. kiadás) kiejtési segédjelként történő használatát engedélyezi.

Ez a gyakorlat Kalmár György nevéhez fűződik, aki 1770-ben alkalmazta először ezt a jelölést, ahogy azt a Wikipedia is megjegyzi.

De ismerős-e az Ÿ betű?

Ez az y betű trémás változata, amely a magyar nyelvben nem rendelkezik önálló hangértékkel, de a módosított latin ábécé egyik eleme. Szinte kizárólag csak nagyon ritkán fordul elő, és valószínűleg sok magyar még sosem találkozott vele, noha időnként felbukkan, többnyire régebbi magyar családnevekben. A tréma jelzi, hogy a betű önálló hangként áll, nem kapcsolódik más mássalhangzókhoz, tehát nem alkot digráfot másik betűvel.

Így kiejtése "i" hangot eredményez, amely nem okoz nehézséget, bár első látásra sokakat meglephet.

Mint már említettük, nevekben fordulhat elő, amelyekkel találkozhatunk manapság is, nagyon ritka, de például Magyarország volt nagykövete így írja a nevét, őt Szabadhegÿ Péternek hívják.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás