promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy betű az ABC-ben, amit sokan nem ismernek fel, de helyesen leírni is képtelenek
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az emberek nagy része nem ismeri fel ezt a betűt, pedig gyakran használjuk.

Mint köztudott, a magyar ABC 40 latin betűből áll, azonban az úgynevezett kiterjesztett magyar ABC 44 betűs, hiszen tartalmazza a Q, W, X, Y betűket is. Érdekes megnézni, hogy az egyes magánhangzók és mássalhangzók milyen gyakorisággal jelennek meg a szavakban. Ha valaki szokta nézni a Szerencsekereket a TV2-n, már megtanulhatta, hogy a magyar nyelvben a négy leggyakoribb mássalhangzó a T, L, N, K, illetve az E betű a leggyakoribb magánhangzó.

Ha sorrendbe raknánk a magyar ABC betűit a kettős-, illetve a hármas betűk nélkül, akkor így nézne ki a gyakoriságuk:

E, A, T, L, O, N, S, K, I, Z, R, G, M, Y, U, B, V, D, H, J, P, F, C, Q, X.

Ezek között a betűk között van egy olyan, amiről most bebizonyították, hogy az emberek nagy része képtelen felismerni, és még kevesebben tudják helyesen leírni.

Az egy dolog, hogy az ember oda-vissza tudja az ABC-t, és patent a helyesírása, a baltimore-i John Hopkins Egyetem kutatói viszont rávilágítottak arra, hogy a nyomtatott "g" betűvel például sokaknak meggyűlik a baja. A kis "g" betűnek a hagyományos változatát ugyanis nem úgy szoktuk leírni, ahogy valójában kinéz, és mivel nem úgy találkozunk vele minden nap az írott nyelvben, ezért nem is tud rögzülni az agyunkban.

Tudniillik a kis "g"-nek két fajtáját különböztetjük meg tipográfiailag: van a nyílt és zárt, angolul open-tail és loop-tail, utóbbi szó szerinti fordításban hurok-farkú "g".

A John Hopkins Egyetem kutatói több feladatban is felmérték, hogy az emberek felismerik-e a zárt "g" betűt: az első feladatban 38 embert vizsgáltak, akik közül csupán 1 tudta helyesen leírni, és több mint a felük fel sem ismerte. A másik feladatban az embereknek a kezükbe adtak egy nyomtatott szöveget, aztán megkérték őket, hogy idézzék fel, melyik "g" betűt látták. Itt is ugyanaz volt az eredmény, az alanyok fele összetévesztette a nyílt és a zárt "g" betűt. A harmadik feladatban azt vizsgálták, hogy a résztvevők fel tudják-e ismerni a kis zárt "g" helyes alakját. Minden harmadik embernek sikerült csak.

„Azt feltételeztük, hogy ha elég sokáig nézünk valamit, különösen, ha oda kell figyelnünk az alakjára, ahogy azt az olvasás során kell, akkor tudnunk kell, hogyan is néz ki. De eredményeink azt sugallják, hogy ez nem mindig így van. A betűk alakjait részben azért ismerjük fel, mert az iskolában meg kell tanulnunk leírnunk őket. A zárt g-t azonban sosem tanuljuk meg leírni, tehát ezért lehet, hogy alakját sem jegyezzük meg olyan jól”

- mondta Michael McCloskey, a tanulmány vezető szerzője a Daily Star-nak.

De tegyünk most mi is egy próbát! Alább egy képrejtvény, fel kell ismernetek a zárt kis "g" helyes alakját. A helyes választ a képrejtvény alatt találjátok!

(Fotó: Daily Star)

A helyes válasz a 2-es számú.

Eltaláltad?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás