promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az áruházi Mikulás fajtalankodott a hátsó ülésen, egy kislány mégis visszanyerte a hitét, csak Batman maradt magára szenteste - Adventi FilmMaraton #3
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rendhagyó karácsonyi filmmaraton, 8 különleges filmajánlóval minden hétre, amik közül egészen biztosan találsz kedvedre valót. Adventi filmajánló az ünnepekre - 3. rész.

Advent harmadik hetével elérkeztünk a FilmMaraton utolsó 8 filmjéhez, amiket melegen ajánlunk az ünnepre, ezzel pont utolértük a naptárat is, hiszen ma pont 17-e van . Az első 8 adagot itt találjátok, a második 8 alkotásról itt írtuk meg a magunként.

Igyekeztünk olyan filmeket összeállítani, amik megadják a karácsonyi hangulatot, de nem tartoznak a legelcsépeltebb karácsonyi filmek közé, így kimaradt Kevin, Hans Gruber, Bud Spencer és Hugh Grant is - de persze még így is becsúszott bár igazi slágerdarab.

Az utolsó etapban könnyen úgy tűnhet, hogy még több kivételt hoztunk, hiszen van az új ajánlók között horrorkomédia, történelmi dráma, szuperhősfilm és szatíra is, de ha jobban megfigyeljük, ezek mind olyan filmek amik nagyon mélyen hordozzák a "karácsony szellemét". Jó olvasgatást, kellemes filmnézést, és boldog ünnepeket! 

DECEMBER 17: CSODA NEW YORKBAN (1994)

Kris Kringle nem akármilyen áruházi Mikulás, ami a konkurens üzleteknek is feltűnik, és némi cselszövés részeként bíróság elé is állítják a kedves öregurat, aki történetesen szentül állítja magáról, hogy ő tényleg az igazi. A Reszkessetek, betörők! 1-2 hallatlan sikere után John Hughes egy olyan régi klasszikust porolt le és dolgozott fel újra, ahol a családi film Hollywood kedvelt alműfajával, a tárgyalótermi drámával keveredik.

Bár az eredetit illik a remake elé helyezni, Hughes verziója mellett szól a modernebb nyelv, és Richard Attenborough esszenciálisan jóságos Mikulás-figurája is (egyenesen a Jurassic Parkból importálva), aki minden Mikulást érintő keresztkérdésre játszi könnyedséggel adja meg a választ, miközben a hitetlen felnőtteket is helyre rakja.

AJÁNLOTT: Azoknak a felnőtteknek, akik nem igazán értik miért jó táplálni a gyerek fantáziáját.

DECEMBER 18: BATMAN VISSZATÉR (1992)

Tim Burton “Karácsony-trilógiájának” középső darabjában - a Batman visszatér az Ollókezű Edwarddal és a Karácsonyi lidércnyomással alkot tematikai egységet - a denevérembernek rögtön három új kihívója is akad a torzszülött gengszter Pingvin, a gonosz iparmágnás Max, és a személyiségzavaros Macskanő képében.

A Batman visszatér egy kisebb csoda, mivel papíron épp olyan kesze-kusza zagyvaság, mint az agyonszidott Schumacher-folytatások, csak éppen ebből nem sok minden tűnik fel az akkoriban még csúcs fordulatszámon pörgő Burton zsenije miatt.

Burton olyan magával ragadó farsangi karnevált farag a Gotham-i karácsonyból, ami többnyire elfedi előttünk a gonoszok zavaros motivációit, a történet butácska fordulatait, vagy hogy a főhős teljesen másodhegedűs szereplő a saját filmjében.

AJÁNLOTT: Akik magányosan töltik a karácsonyt

DECEMBER 19: KARÁCSONY ARTÚR (2011)

A Karácsony Artúrban az ajándékok célhoz juttatása egy precíz katonai hadműveletként van ábrázolva, ahol a Mikulás szán helyett már óriási űrhajóval járja a kéményket. De hiába a sci-fi technológia, hiba csúszik a gépezetbe: egy kislány ajándékok nélkül marad, amit mielőbb orvosolni kell!

Felnőttekhez szóló akciófilmes kikacsintásai ellenére a Karácsony Artúr a leginkább gyerekbarát rajzfilm ezen az adventi listán, ahol a Télapó családjának különböző generációi feszülnek egymásnak, avagy a tradíció a progresszióval, a hagyomány a technológiával, hogy végül (ismét) megmeneküljön a karácsony!

AJÁNLOTT: Inkább csak gyerekeknek

DECEMBER 20: Szörnyecskék (1984)

Spielberg és Joe Dante horror-vígjátékában vihogó mini-démonok válogatott csínytevésekkel zavarják meg egy álmos amerikai kisváros karácsony estéjét. Bár a kis Gizmónál ma sem nagyon létezik cukibb plüssfigura, és a film is tele van Spielberget idéző pillanatokkal, a Szörnyecskék sajátos fekete-humora a nagyobb gyerekek bűnös szórakozása.

Érdekesség, hogy a forgatókönyvet Chris Colombus írta, aki később még további két alkalommal dolgozott össze Spielberggel (Kincsvadászok, Az ifjú Sherlock Holmes, mindkettő instant ifjúsági klasszikus lett), még mielőtt megrendezte volna a Reszkessetek, betörők!-et.

AJÁNLOTT: Spielberg rajongóknak

DECEMBER 21: TAPLÓ TÉLAPÓ (2003)

Billy Bob Thornton cinikus, szétcsúszott, alkoholista széftörőt alakít, aki törpe társával közösen a karácsonyi boltzár alatt rámolja ki a keleti part plázáit, miután hivatásos áruházi Mikulásként alaposan felmérte a terepet.

A többi korhatáros vígjátékhoz hasonlóan (pl.: Hivatali karácsony, ami egy lapos bulifilm, a Rossz anyák karácsonya, ami egy sima csajfilm, vagy a Három király tesó, ami egy rendhagyó füvezős haverfilm) a karácsony a Tapló télapóban is csak keret, de itt sokkal keményebb, már-már Charles Bukowskit idéző helyzetekkel találjuk szembe magunkat.

A Tapló télapóban amerika láthatatlan háttérországának lecsúszott, kilátástalan és/vagy elhagyott figurái elevenednek meg a zöld-piros dekorációk árnyékában, de még mielőtt nagyon megsajnálnánk őket, együtt röhögünk velük a saját nyomorukon és a politikai inkorrektségeken. A filmnek nincs semmi ünnepi hangulata, de kedves kis megváltástörténete sokkal őszintébb karácsonyi filmmé teszi a műfaj legtöbb alkotásánál.

AJÁNLOTT: Szociálisan érzékeny cinikusoknak

DECEMBER 22: TÉLAPU (1994)

A karácsonyi filmek rendszeresen visszatérő kérdésfelvetése, hogy létezik-e a Mikulás? Természetesen a Télapu is megnyugtat minket afelől, hogy igen, sőt, egyenesen az apukánk az!  Az egyértelműen a kisebbek fantáziájára építő Disney mese egy kifejezetten konvencionális darab, nincs benne semmi meglepő,

a cinikus és önző Tim Allen a végére nem csak tökéletes Mikulássá válik, hanem remek apává is.

A CGI-rénszarvasok rosszul öregedtek ugyan, de a film így is a jó érzékkel keveri a karácsonyi filmek összes létező kellékét, a ropogó tűzifától forró kandallótól kezdve a szeretetben összeboruló családi nagyjelenetig. Sem a folytatásoknak, sem a két évadot megélt sorozatnak nem sikerült soha a nyomába eredni sem.

AJÁNLOTT: Kicsiknek

DECEMBER 23: FEGYVERSZÜNET KARÁCSONYRA (2005)

Karácsony eredendően a szeretet jegyében telik, de mi van háború idején? Olyankor elmarad? A fegyverszünet karácsonyra az I. Világháború egyik legendássá vált mozzanatát dolgozza fel, mikor az egymás ellen harcoló felek több szakaszon is kimerészkedtek a lövészárkokból, hogy a modern történelem egyik legembertelenebb időszakában mutassanak példátlan emberséget.

Az európai koprodukcióban készült film igazi all-star gárdát vonultat fel (Diane Kruger, Daniel Brühl, Dany Boon, Guillaume Canet), egyébiránt viszont kifejezetten visszafogott, nyugodt folyású alkotás.

Alig használ zenét, mégis szentimentális, de teljesen máshogyan, mint egy megszokott családi karácsonyi mozi, hiszen egy hűvös, rideg csatatéren játszódik. Bár a film nem törekszik teljesen a történelmi hitelességre (cselekménye fiktív, az esetet megélő katonák levelei, beszámolói alapján íródott), feltehetően jól visszaadja 1914 karácsonyának megkapó, örvendetes, de kicsit bizarr hangulatát.

AJÁNLOTT: Akik inkább a földhözragadtabb, realista történeteket kedvelik

DECEMBER 24: A SZÜLETÉS (2006)

A karácsony végtére mégiscsak Jézus születésének ünnepe, ezért az Adventi FilmMaraton legutolsó darabjának is egy olyan filmet szántam, ami erről szól. A gyermekkori bethlehemi játékok révén egészen biztosan mindenki által jól ismert történetnek nem létezik igazán kiemelkedő mozgóképes feldolgozása, de a 2006-os A születést azért érdemes megnézni. A film kivitelezésében nem sokban mutat túl egy igényes TV-film keretein,

leginkább Oscar Isaac József-alakítása emeli ki a sorból, aki azért erősen elbizonytalanodik, mikor az asszony azzal a szöveggel állít haza, hogy nem feküdt le senkivel, katonák sem erőszakolták meg, egyszerűen csak Isten fiával várandós. Másnap József előtt is megjelenik egy angyal, hogy közölje, a hír igaz.

Aki persze ennél pár fokkal összetettebb, földhözragadtságában is többrétegűbb Jézus-filmre vágyik, az inkább Scorsese filmklasszikusával, a Krisztus utolsó megkísértésével próbálkozzon, ami ábrázolásmódjában mindenképpen szokatlan, megosztó és vitaindító alkotás, így az elmélyülésre is alkalmasabb - csak hát egyáltalán nem karácsonyi film. Inkább a húsvét illik hozzá. Na de messze van az még, úgyhogy Boldog Karácsonyt! 

AJÁNLOTT: Akik nem tévesztenék szem elől a keresztény gyökereket se

Ha még mindig nem feküdte meg a gyomrotokat a sok bejgli, szaloncukor, és karácsonyi film, akkor íme még néhány karácsonyi filmajánló, amiket a korábbi években írtunk. Tavaly a streaming oldalakon néztünk körbe, korábban kifejezetten a Netflixre fókuszálva írtunk egy 14 pontos listát. Szerzőtársamnak már korábban is eszébe jutott összeállítani egy karácsonyi filmes listát Kevin és Hugh Grant nélkül, ebben a 10-es listában természetesen elég sok az átfedés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás