promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rengetegen menekülnek a családi karácsonyozások elől, a Grincs sem véletlenül akarja elrabolni az ünnepet  - Adventi FilmMaraton #2
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rendhagyó karácsonyi filmmaraton, 8 különleges filmajánlóval minden hétre, amik közül egészen biztosan találsz kedvedre valót. Adventi filmajánló az ünnepekre - 2. hétvége.

Eltelt egy hét, van aki már most karácsonyi filmekkel hangolódik az ünnepekre. Az Adventi filmmaraton első részében mi is adtunk tippeket, ma már meg lehet gyújtani a második gyertyát az adventi koszorún, tehát itt az ideje a második adag karácsonyi filmnek. Hogy mikor ültök le a televízió elé töltődni az ünnepi hangulattal, az csak rajtatok áll. de az biztos, hogy mi karácsonyig

MINDEN HÉTVÉGÉN HOZUNK NEKTEK 8 FILMET AMIT KIVÁLASZTHATTOK A HÉTVÉGÉRE - VAGY AKÁR BE IS OSZTHATJÁTOK A HÉT MINDEGYIK NAPJÁRA.

Egyedi válogatásunkban lehetőleg távol tartjuk magunktól a csontig lerágott klasszikusoktól - avagy van karácsony Kevin, Hans Gruber, Bud Spencer és Hugh Grant nélkül!

A műfaj sajátosságainak köszönhetően persze nehéz, és valójában nem is cél igazán elrugaszkodni a klasszikus, angolszász télapós-giccset árasztó, sokszor kicsit túl naív, avagy bájos, érzelgős, családbarát daraboktól - hiszen a karácsony már csak ilyen - de azért nyugalom, akadnak kivételek is! Egy egészen biztosan akad, mert kevesen tudják, de volt két zsaru, akik még a Die Hard szériát is beelőzték a karácsonyi akciófilmek egyre terebélyesedő sorában.

DECEMBER 9: egy híján túsz (1994)

Ted Demme fekete humorral vastagon átszőtt karácsonyi (túsz)drámája egy elhidegült házaspárról szól (Kevin Spacey és Judy Davis), akik megállás nélkül veszekednek, ezzel kiborítva maguk körül minden létező embert. Kicsit egyenletlen, mégis méltatlanul elfelejtett vígjáték, ami fokozatosan fejti fel szereplőinek hátterét, és mondat ki velük olyan kemény vádakat és igazságokat a családtagokról, amire a valóságban sajnos csak ritkán vállalkoznánk, és főleg nem karácsonykor.

A film igazi ritkaság, gyakorlatilag alig elérhető, szűk rajongói körben viszont igazi drágakő a DVD kiadás. A televízióban is ritkán játsszák, így könnyen lehet, hogy a kalózmegoldások felé kell fordulni. Korábban Puzsér Róbert is dicsérte a filmet, ezt itt tudjátok meghallgatni a 28. perc környékén, ha mi nem lettünk volna elég meggyőzőek. Vagy ha nálatok is ilyen hangulatban telik a karácsony, mint ebben ajelenetben, akkor is érdemes megnézni:

AJÁNLOTT: Civakodó házasoknak

DECEMBER 10: Karácsonyi Vakáció (1989)

Az átlagos amerikai középosztály középkorú férfi- és családképét parodizáló széria karácsonyi részében ezúttal nem a Griswold család utazik, hanem a rokonok látogatnak haza. Chevy Chase mindent elkövet, hogy emlékezetessé tegye a szentestét, így a katasztrófa garantált! A Vakáció sorozat talán legerősebb darabja instant karácsonyi klasszikus, a Reszkessetek betörőket is jegyző John Hughes tollából, rengeteg burleszkkel és helyzetkomikummal.

AJÁNLOTT: Az egész családnak

DECEMBER 11: Kőkemény család (2019)

Az amerikai filmekben rendszerint a hálaadás vagy a karácsony szolgál apropóul, hogy a családtagok tisztázzák egymás közti viszonyaikat, nézeteltéréseiket. Így van ez a Stone családdal is, akiknél a rém konzervatív Sarah Jessica Parker ünnepi látogatása önti ki a bilit, és bírja némi önismeretre a szereplőket.

Parker különösen nagy utat jár be a filmben, mivel az elején tényleg minden mozdulata idegesítő, de a végére egészen esendő, szerethető nővé vedlik, és ez az érzékenység jellemzi az egész filmet.

A szellemes szócséplések és a csúcspont helyzetkomikumai ellenére a Kőkemény család nem egy felhőtlen vígjáték, kifejezetten komoly hangvételű film, egy szomorú, mégis a karácsonyhoz illő befejezéssel.

AJÁNLOTT: Akiknek bejött az Apádra ütök is

DECEMBER 12: Holiday (2006)

Nancy Meyers filmjében két párhuzamosan futó szerelmi történet bontakozik ki előttünk, miközben a rendezőnő Hollywood iránti szerelmi vallomásaként is működik. Jack Black filmzenéket dúdol, Cameron Diaz filmelőzetesként látja az életét, és itt van Elli Wallach is egy idős forgatókönyvíró bőrében. Ennek megfelelően a műfajtól szokatlanul, a játékidő is igen hosszú, amire szükség is van, mert a Holiday egyik főszereplőjétől sem sajnálja a pontos hátteret és karakterrajzot.

Kellemesen visszafogott és intelligens film, így a karácsonykor játszódó romkomok bőséges mezőnyének egyik legerősebb versenyzője.

AJÁNLOTT: Inkább felnőtteknek

DECEMBER 13: A GRINCS (2000)

A tengerentúlon a Grincs, aki ellopta a karácsonyt az egyik legismertebb, legnépszerűbb mesekönyv, mi viszont inkább csak a 2000-es mozifilm révén ismertük meg igazán. A Jim Carrey féle adaptáció simára csiszolt hollywoodi elemekkel toldja meg a rövidke történetet, így került bele szerelmi szál és egy alaposabb eredettörténet is, ám ez mitsem változtat a történet alapvetően kedves üzenetén, ami felnőtt fejjel is kellően szórakoztató.

Kisgyerekeknek azonban inkább ajánlható a pár évvel ezelőtti animációs film, angolul tudóknak esetleg az ősrégi 1966-os verzió.

AJÁNLOTT: Akik utálják a karácsonyt

DECEMBER 14: Négy KARÁCSONY (2008)

A karácsonyi filmek visszatérő motívumai a családi összejövetelek, amik meghittség helyett inkább csak idegtépőek és frusztrálóak, az ünnepek alatt mégsem lehet őket elkerülni. Reese Witherspoon és Vince Vaughn azonban évről-évre sikerrel vonják ki magukat a karácsonyi rokonlátogatások terhe alól, idén azonban nem ússzák meg, és végig kell járják saját, többnyire tapintatlan és diszfunkcionális családjaikat, ami saját kapcsolatuk átértékelésére készteti őket.

Egy ponton összevesznek, majdnem szétmennek, de nyugi, karácsony van, ez meg csak egy romantikus vígjáték, de az abszolút szórakoztató, hova tovább, tényleg jóleső tanulsággal szolgáló fajtából.

AJÁNLOTT: Akik nem túl büszkék a saját családjukra

DECEMBER 15: HALÁLOS FEGYVER (1987)

Tudjuk, azt ígértük, hogy főleg karácsonyi hangulatú filmeket teszek a listára, de azért nem lehet szó nélkül elmenni a karácsonykor játszódó akciófilmek mellett! A műfaj abszolút csúcsa tematikai és stilisztikai szempontból is természetesen a Die Hard első része, éppen ezért most inkább az egy évvel korábbi Halálos Fegyverre hívnánk fel a figyelmet. Ebben a buddy-movie klasszikusban Riggs őrnagynak (Mel Gibson) kell elszámolnia saját démonaival, hogy végül ő is a Murtaugh-család jelképes tagja legyen, és együtt fogyasszák el az ünnepi pulykát.

Shane Black forgatókönyvíró későbbi történeteit is rendszeresen helyezte karácsonyra (Az utolsó cserkész, Durr, durr és csók, Vasember 3, stb.), ezek szintén jó alternatívát kínálhatnak a családi filmek elől menekülő nézőnek.

AJÁNLOTT: Teszttoszteron elvonásban szenvedő férfiaknak

DECEMBER 16: KARÁCSONYI LIDÉRCNYOMÁS (1993)

Kisebb rejtély, hogy Tim Burton hogyan verte át a Disney döntéshozóin ezt a sötét és érces hangulatú mesét, amit a folyamatos ellenpontozások tesznek izgalmassá és megunhatatlanná. A fülbemászó musical betétek darabos stop motion animációval párosulnak, a karácsonyi sablontárhely gótikus horror elemekkel van leöntve, és fantáziadús rémalakokkal van eljátszva.

A film pont idén lett 30 éves, ennek kapcsán sokkal részletesebben is megemlékeztünk róla ebben a cikkünkben.

Bár nagyon egyszerű történet, egyszerű tanulsággal (adni jó, csak ne denevéreket rejtsünk az ajándék dobozba), mélyebb rétegében ez egy hosszan kitartott középsőujj a nonkonformitásnak, és baráti vállveregetés a különcöknek. A gyerek elől inkább dugdossuk, kivéve ha ő is elég fura... 

AJÁNLOTT: Tökéletlen egyéniségeknek

Ennyi fért hát bele az második adventi hétbe, de ne feledjétek, jövő héten újra találkozunk, és még több karácsonyi film kerül a fa alá!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás