promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szülők egymás torkának ugrottak karácsonykor, a börtönviselt Mikulás közben gyerekeket rabolt - Adventi FilmMaraton #1
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rendhagyó karácsonyi filmmaraton, 8 különleges filmajánlóval minden hétre, amik közül egészen biztosan találsz kedvedre valót. Adventi filmajánló az ünnepekre - 1. hétvége.

A plázák már karácsonyi dekorációban úsznak, előkerültek már a különféle adventi naptárak, és lassan a kertévék programját és a streaming kínálatot is ellepik az ünnepi romkomok és családi filmek. Ma már meg lehet gyújtani az első gyertyát az adventi koszorún, ennek apropóján pedig egészen karácsonyig

minden hétvégén hozunk nektek 8 filmet, amit kiválaszthattok a hétvégére - vagy akár be is oszthatjátok a hét mindegyik napjára.

Egyedi válogatásunkban lehetőleg távol tartjuk magunktól a csontig lerágott klasszikusoktól - avagy van karácsony Kevin, Hans Gruber, Bud Spencer és Hugh Grant nélkül!

Ez az első rész, a második és a harmadik részt itt találjátok. A műfaj sajátosságainak köszönhetően persze nehéz, és valójában nem is cél igazán elrugaszkodni a klasszikus, angolszász télapós-giccset árasztó, sokszor kicsit túl naív, avagy bájos, érzelgős, családbarát daraboktól - hiszen a karácsony már csak ilyen - de azért nyugalom, akadnak kivételek is! Egy korábbi válogatásunkban kifejezetten ezt tartottuk szem előtt, azt itt tudjátok elolvasni, utána azonban már nézzük is az első adventi hét ajánlóit.

DECEMBER 1: KARÁCSONYI KRÓNIKÁK (2018)

A Netflix csak úgy ontja magából a karácsonyi filmeket, de talán egyik alkotásukkal sem lőttek olyan magasra, mint a 2018-as Karácsonyi krónikákkal. Ebben a rendhagyó családi filmben Kurt Russel lehozza minden idők legmenőbb Mikulását, aki szembemenve a megszokott pocakos-nagypapás ábrázolásmóddal, egy végtelenül energikus, önbizalomtól duzzadó, nagy dumás figuraként jelenik meg, hogy egy sornyi izgalmas kaland során hitet öntsön fiatal főhőseinkbe. Szuper családi film, ami teljesen komolyan veszi a Télapó témát, miközben felnőttként is szórakoztató.

Santa is Back!

Az első rész instant klasszikus, és bár a 2020-as folytatás nem ér fel a nagy elődhöz, szintén szórakoztató darab. A kerettörténet mondhatni bárgyú, de egy karácsonyi filmnél ez még nem olyan nagy szentségtörés, Kurt Russel viszont még mindig csodálatos, és bár olyan vagány dolgok nem történnek benne, mint amilyen az autós üldözés vagy a börtönjelenet volt az első részben, jó ötletekből és érzelmes pillanatokból a második részben sincs hiány.

AJÁNLOTT: Kicsiknek és nagyoknak egyaránt

DECEMBER 2: AZ EMBER,AKI FELTALÁLTA A KARÁCSONYT(2017)

A Karácsonyi éneknél nem nagyon létezik kortalanabb, esszenciálisabb karácsonyi történet, feldolgozásainak száma pedig szinte végtelen. Az ember aki… biztosan nem a legjobb vagy a legemlékezetesebb ezek közül, de a mű keletkezésének körülményeit annak ismert motívumaival keverő film mindenképpen érdekes koncepció.

A film szerint Dickens eredetileg a mohó, szűkmarkú arisztokratákkal szembeni ellenszenvét szerette volna kifejezni Scrooge figuráján keresztül, mígnem egyfajta Dr. Jekyll és Mr. Hyde átiratként rá nem jött, hogy akár ő is lehetne az undok uzsorás.

AJÁNLOTT: A viktoriánus kor rajongóinak

DECEMBER 3: MÚLT KARÁCSONY (2019)

Sajátos kelet-európai miliő a karácsonyi giccstől rogyadozó Londonban, ami pont azáltal válik felemelővé és szívet melengetővé, hogy nem állít nagyokat, hanem amerikai filmtől szokatlanul intim módon mutat rá a hétköznapjainkban rejlő apró örömökre. 

Emma Thompson és Paul Feig dramedy-je kétségtelenül az egyik legjobb karácsonyi film az elmúlt évekből, ami a mozikba is eljutott, hiszen a műfaj újabban leginkább streamingen virágzik. Sajnos a filmhez leginkább illegálisan, vagy DVD-n lehet csak hozzájutni.

AJÁNLOTT: A meghitt ünnepi hangulatot keresőknek

DECEMBER 4: AZ ÉLET CSODASZÉP (1948)

George Bailey csupaszív, nagyvonalú üzletember, igazi problémamegoldó, de karácsonykor annyira maga alá roskad, hogy az öngyilkosságot fontolgatja.

Hollywood aranykorának leghíresebb karácsonyi klasszikusa.

Pedig a 40-es, 50-es évek bővelkedik a hasonszőrű alkotásokban - hallatlan népszerűsége leginkább a tűpontos, letisztult dramaturgiával magyarázható, ami még ma is élvezhetővé teszi ezt az egyszerű, de megszívlelendő tanmesét. A filmet digitálisan kiszínezték, ha esetleg valakit ez tartana vissza a megtekintéstől, a SkyShowtime oldaláról streamelhető is.

AJÁNLOTT: A régi klasszikusok szerelmeseinek

DECEMBER 5: HULL A PELYHES (1996)

A Hull a pelyhes igazából egy kifejezetten gagyi film, mégis van valami bájos abban, ahogy Arnold Schwarzanegger végigidétlenkedi a fiát elhanyagoló családapa sablon-történetét. Nem kéne működjön, de pont azért működik, mert az “osztrák tölgy” egyáltalán nem passzol egy ilyen mézes-mázas családi filmbe, és ettől máris sokkal idézőjelesebbé válik benne minden.

Mintha a Hull a pelyhes egy ironikus kikacsintás lenne a szülők részére, görbetükör a karácsonyi bevásárlásokkal járó tömött sorok, a zsúfolt plázák, és az ingerült vásárlók felé, miközben a gyerek is megkapja a TurboMan-t!

AJÁNLOTT: Egykori Power Rangers rajongóknak

DECEMBER 6: POLAR EXPRESSZ (2004)

 A Polar Expressz az egyik legszebb karácsonyi/télapós történet a listán, mert

a kisgyerekeket elviszi Mikuláshoz az Északi-sarkra, míg a felnőtteket visszarepíti abba a korba, amikor még hittek a furcsa lényekben és a csodákban, és a kézzelfogható dolgok mellett jobban bíztak a képzelőerejükben is.

Robert Zemeckis filmje az egyik első caption motion technológiával készült (rajz)film, és bár ez látszik rajta - már Zemeckis pár évvel későbbi, szintén hatásos Karácsonyi ének adaptációján is lemérhető a fejlődés -, így is olyan egyedi, kék-sárga színekben pompázó, boldog-melankólikus hangulattal rendelkezik, ami bármikor képes a képernyő elé szögezni. Ennek köszönhető, hogy Tom Hanks több karaktert is eljátszik a filmben análkül, hogy észrevennénk.

AJÁNLOTT: Azoknak akik hallják a száncsengőt

DECEMBER 7: KRAMPUSZ (2015)

A krampusz ma már csak a Mikulás komisz kis segítője, aki a rossz gyerekeket virgáccsal jutalmazza, de a pogány folklórból származó figura gyökerei sokkal félelmetesebbek. Erre emlékeztet minket ez a jól sikerült darab, ahol egy tipikusan megfáradt és rosszul működő család kell felvegye a harcot az sötét ördögi teremtmény ellen, és megbékéljen önmagával.

Távol álljon tőlünk, hogy karácsonykor játszódó, többnyire B-filmes horrorokkal szórjuk tele ezt az adventi listát, az Universal szörnyfilmje viszont annyira szervesen kötődik az ünnephez, hogy mégis helye van itt.

AJÁNLOTT: Akik nem szeretnek félni, de szívesen borzonganak

DECEMBER 8: KLAUS (2019)

Pár éve a Mikulás is megkapta a maga eredettörténetét, aminek természetesen (?) semmi köze sincs a katolikus eredetihez, de azért nagy kreativitással szövi bele a Mikulás motívumait (levélírás a Mikulásnak, szénrög a rossz gyerekeknek, repülő rénszarvasok és vörös palást, stb.) egy isten háta mögötti rideg városocska történetébe, amit egy pöffeszkedő postás és egy magányos favágó barátsága melegít fel.

A rajzfilm első fele talán egy kicsit túl rideg hozzá, hogy jó szívvel ajánlhassuk a kisgyerekeknek, a történet pedig túlságosan kiszámítható mederben csordogál egy felnőtt megnyeréséhez, de azért így is kellemes karácsonyi mese, ami megmutatja azt is, hogy hová fejlődhetett volna a 90-es évek Disney rajzfilm-reneszánszának képi világa, ha nem mosta volna el őket a 3D-s komputer animáció.

AJÁNLOTT: AZ EGYEDI ANIMÁCIÓK KEDVELŐINEK

Ennyi fért hát bele az első adventi hétbe, de ne feledjétek, jövő héten újra találkozunk, és még több karácsonyi film kerül a fa alá!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás