promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Leváltották Arnold Schwarzeneggert, pedig a sztár készült a folytatásra - nélküle készül el a Stephen King adaptáció
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Arnold Schwarzenegger még évekkel ezelőtt beszélt róla, hogy mennyire örülne a Menekülő ember folytatásának, ami most mégis nélküle készül el. Igaz, nem folytatásról, hanem új adaptációról van szó.

Edgar Wright már hosszú évek óta érdeklődött Stephen King regényének az újbóli megfilmesítése iránt, mikor az X-Men filmek egykori producere, Simon Kinberg felajánlotta neki a rendezés lehetőségét. Az első adaptáció még 1987-ben készült el Arnold Schwarzenegger főszereplésével, és bár ennek a filmnek is megvan a maga rajongótábora, az évek során egyre többen fedezték fel maguknak ezt a médiakritikus disztópiát, közel sem tartozik az emlékezetesebb Schwarzenegger-filmek közé.

Ennek az oka több egyéb tényező mellett az is lehet, hogy Schwarzenegger robosztus méretei természetfeletti tulajdonságokat kölcsönöznek neki a vásznon, az átlagember szerepében is csak akkor működött jól, ha vígjátékról volt szó, mint az Ikrek vagy az Ovizsaru. King regénye viszont egy kisember története.

A Menekülő ember annak idején a mozikban is elég gyengén teljesített (csak 38 millió dollárt hozott, de 27 millióba került), ennek ellenére többször is előkerült egy esetleges folytatás lehetősége. Schwarzenegger a következőképpen nyilatkozott róla még 2014-ben:

„Az emberek imádták a filmet. Kicsit olyan, mint az Éhezők viadala, ezért úgy gondolom, hogy ha valaki igazán jól megírja a folytatását, abból egy rendkívüli film lehet. Remélem, hogy senki nem dönt úgy, hogy nélkülem csinálja meg! Örömmel részt vennék benne, ott folytatnánk ahol abbahagytuk és megint én lennék a Running Man!”

Bármennyire is lelkesnek tűnt a testépítőből lett világsztár, most már biztos, hogy az új feldolgozásban más színészre osztják Ben Richards szerepét. Az 1987-es adaptáció az alapszituációt leszámítva nem sokban hasonlít az alapjául szolgáló könyvhöz. Schwarzenegger sokáig nem is tudta, hogy King regényéből dolgoznak (ebben persze közrejátszhat az is, hogy az 1982-ben megjelent könyvet álnéven jelentette meg a szerző), és a végeredmény is sokkal inkább egy akcióközpontú, tipikus egysoros humorral dolgozó sci-fi-akció lett, mint King művének hű adaptációja. Ez a filmrészlet például jól mutatja, hogyan ötvöződik a cinikus társadalomkritika Schwarzi rezzenéstelen arcéleivel:

Maga az író sem rajong a Schwarzenegger-filmért, ám ezzel nincs egyedül: Edgar Wright is úgy gondolta, hogy King regénye megérne egy olyan feldolgozást, ami sokkal hűbben követi az alapanyag cselekményét és szellemiségét. A producer elmondása szerint Michael Bacallal közösen dolgoznak a forgatókönyvön, és ha minden jól megy jövőre pedig már foroghat is a film.

Nem ez az első alkalom Wright együtt dolgozik a 21 Jump Street forgatókönyvírójával, korábban közösen hozták tető alá a Scott Pilgrim képregényadaptációt is, am hamarosan a Netflixen folytatódik rajzfilmsorozatként. A videójátékos és képregényes esztétikát csúcsra járató  comming of age sztori igazán kultikus lett mára, és erre az új Stephen King adaptációnak is jó esélye van. Ez első nekifutásról itt hallgathattok meg még néhány érdekességet:

Edgar Writh az egyik legizgalmasabb rendező jelenleg, aki Hollywoodban is esélyt kap, filmográfiája egymástól teljesen eltérő műfajú és hangulatú filmeket foglal magába. Íróként dolgozott már szuperhős filmen (A hangya) és kalandfilmen  (Tintin kalandjai), rendezett autóüldözős heist-mozit (Nyomd, bébi nyomd!) zombis, zsarus és világvégés műfajparódiát (az ún. Cornettó-trilógia: Haláli hullák hajnala, Vaskabátok, Világvége) illetve pszicho-thrillert (Utolsó éjszaka a Sohóban) is, miközben filmes listáival rendszeresen lenyűgözi a filmszerető rajongókat.

Forrás: Slashfilm, The Arnold Fans

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás