promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megtörtént vagy sem az I. világháború karácsonyi fegyverszünete?
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Fegyverszünet karácsonyra nem egy valósághű történelmi film, hanem egy szívhez szóló alkotás az emberségről, ami fiktív módon dolgozza fel az I. világháború karácsonyi fegyverszünetét, ami ugyan megtörtént, de közben mégsem.

2006. december 14-én, vagyis napra pontosan 14 éve mutatták be Magyarországon Christian Carion Fegyverszünet karácsonyra című alkotását, amit többek között Oscar-, Golden Globe-, és BAFTA-díjra is jelöltek.

Mikor 1914 nyarán kitör a háború, sokmillió ember élete fenekestül felfordul, és a harcok sokakat állítanak csatasorba. Beköszönt a tél és vele együtt a karácsony is: a fronton szolgáló katonákat a családtagjaik és a hadsereg ajándékokkal halmozzák el, de a francia, skót és német lövészárkokban tartózkodókat a legnagyobb meglepetés nem a csomagokat kibontva éri. Aznap este csodálatos dolog történik, amely örökre megváltoztatja négy ember, egy anglikán pap, egy francia hadnagy, egy különleges német tenor és szerelme, egy szoprán énekes életét. Karácsony éjjelén megvalósul az elképzelhetetlen: a katonák kimásznak a lövészárkokból, s fegyvereiket hátrahagyva kezet ráznak az ellenséggel.

Bár egy rendkívül szívhez szóló és valóságosnak tűnő francia-német-angol-román koprodukciós háborús filmről beszélhetünk, azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy a Fegyverszünet karácsonyra korántsem egy hiteles történelmi alkotás. Hozzá kell tenni, hogy nem is annak készült, sokkal inkább egy gyönyörű emléket akart állítani az I. világháború hőseinek, és méltó módon akart tisztelegni Alfred Anderson, bajtársai, és ellenségei előtt. Anderson, aki átélte az 1914-es karácsonyi fegyverszünetet, 2005-ben – a film bemutatásának évében – halt meg 109 éves korában.

A film persze rengeteg kérdést hagy maga után. Vajon mindkét fél nyitott volt a fegyverszünetre? Vajon tényleg megtörtént az ellenséggel való barátságos focizás? Vajon átmentek egymás lövészárkaiba a katonák? Nos, aki hiteles válaszokat keres, az inkább forduljon az elsődleges források és a szakirodalom felé, de az tény és való, hogy a Fegyverszünet karácsonyra egy valós visszaemlékezések, levelek, és korabeli híradások ihlette fikció, ami ha együttesen nem is, de külön-külön, felenként és lövészárkonként megtörténtek.

Carion alkotásában jobbnál jobb színészek játszanak, Diane Kruger (Trója) mellett Benno Fürmann (Jerichow), Daniel Brühl (Hajsza a győzelemért), és Guillaume Canet (Apró kis hazugságok) is kiemelt szerepben brillírozik. Bár a közel két órás film rengeteg főbb-, és mellékkaraktert mozgat, mégsem érződik az, hogy bárki is felesleges lenne a történetben. Az írók mindenkinek megadják a kellő időt, így mindannyiukat meg tudjuk ismerni, és meg tudjuk kedvelni. És egy filmnél, főleg egy háborús filmnél nagyon fontos, hogy megfelelően fel legyen építve egy karakter, mert akkor sokkal mélyebb a drámája. Ez jelen esetben abszolút működik.

Mint fiktív háborús filmdráma, és mint egyedülálló karácsonyi alkotás, a Fegyverszünet karácsonyra egy minden tekintetben kiváló darab, aminek megtekintését mindenkinek ajánlani tudom, akihez közel áll a történelem, és aki nyitott arra, hogy egy kicsit elszakadjon a giccses vígjátékoktól, és a „minden karácsonykor kötelező megnézni”-kategóriás klasszikusoktól.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás