promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hollywood legjobb rendezői 80 fölött sem állnak le, mi lesz velünk nélkülük?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Clint Eastwood 93 évesen nekikezdett legújabb filmjének, de nem ő az egyetlen szépkorú hollywoodi fenegyerek, aki nem hajlandó letenni a kamerát.​

Úgy tartja a régi mondás, hogy amíg az embernek dolga van, és nem érzi magát fölöslegesnek, addig nem kell különösebben tartania a haláltól. Az elhivatottság hosszú évekkel is képes meghosszabbítani az életünket. Hollywood leghíresebb rendezői minden bizonnyal egyetértenek ezzel. Miközben a 60 éves Quentin Tarantino már a visszavonulását tervezgeti következő filmje, a The Movie Critic után, addig a leghíresebb hollywoodi rendezők közül sokaknak esze ágában sincs még ezen töprengeni, 80 vagy akár 90 éves koruk fölött is a szenvedélyüknek élnek, ami a filmezés.

Összeállításunkban a legnagyobbak közül szemezgettünk.

Martin Scorsese - 81 éves

Martin Scorsese nem igazán öregszik, legalábbis semmivel sem lett szentimentálisabb vagy unalmasabb rendező 81 évesen, mint fiatal titánként. A Megfojtott virágok most is fut a mozikban Leonardi DiCaprioval, és habár a film hamarosan elérhető lesz Apple+-on is, ez mégis olyan moziélmény, amire érdemes több pénzt kiadni, és moziban nézni, szélesvásznon, közönséggel. Scorsese következő filmterve feltehetően a leghosszabb ideig regnáló amerikai elnökről szóló Roosevelt lesz.

Stephen Fears - 82 éves

A Veszedelmes viszonyok és a Királynő rendezőjének jövőre mutatják a The Regime című minisorozatát, amiben Kate Winslet egy modern kori diktatúra vezetőjét alakítja majd. A széria showrunnere az Utódlásért is felelő Will Tracy, és Winslet korábbi minisorozatai is nagyon jó nézettségben és nézői visszajelzésekben részesültek, úgyhogy már csak ezért is fűz hozzá nagy reményeket az HBO.

Fears a közelmúltban is rendezett HBO sorozatot, az Egy házasság helyzetét, aminek Nick Hornby volt a showrunnere - az író Pop, csajok satöbbi című könyvéből korábban szintén Fears rendezett nagysikerű adaptációt. Közben már előkészületben van a Billy Wilder és én című filmterv is, ami a legendás hollywoodi rendező életéről fog szólni, Christopher Waltzzal a főszerepben.

Ridley Scott - 85 éves

A Szárnyas fejvadász és az Alien rendezője pár nap, és betölti a 86-ot is. Ha valaki már látta a rendező legújabb filmjét, sok kritikát megfogalmazhat róla, csak azt nem, hogy ne lenne rendkívül mozgalmas. Scott 80 fölött sem lassít, egymás után rakja le az asztalra a nagyszabású filmeket, miközben producerként is nagyon aktív, jelenleg is 18 produkció fut a neve alatt ezek között találjuk a már utómunkálati stádiumban futó új Alien  filmet is.

Rendezőként valószínűleg a Gladiátor folytatása lesz Scott következő munkája, az első rész bakijairól mi is cikkeztünk a napokban. Most azonban még mindenki arra kíváncsi, hogy a Napóleonhogyan sikerült, ezzel kapcsolatos fenntartásaink valószínűleg már a címből kiderülnek, de azért érdemes elolvasni, mert a történelmi hitelesség valójában elég másodlagos szempont ezeknél a filmeknél:

Woody Allen - 87 éves

Az Annie Hall, a Manhattan, és még megannyi klasszikus rendezője idős korában sem lassított az elképesztő munkatempón, eddig egy-két évenként lehetett számítani tőle valamire, jelenleg viszont nem lehet tudni, hogy legközelebb mivel fog előrukkolni. Allen azt nyilatkozta, hogy nem vonult vissza, csak jelenleg számkivetett Hollywoodban. Három éve nem is rendezett, idén bemutatott filmje, a Coup de chance pedig francia színészekkel forgott le. Pár nap múlva betölti már a 88-at is.

A napokban egyébként leginkább a Kern Andrásnak tett videóüzenet miatt lehetett sokat olvasni a rendezőről, aki üdvözölte Kern Andrást, amiért már 40 éve játssza az általa kitalált karaktert a Játszd újra Sam! című színdarabban, amire a magyar színész is válaszolt:

Clint Eastwood - 93 éves

A magányos városi zsaru és vadnyugati pisztolyhős pályája egészen kivételes, hiszen fiatalon színészként vált megkerülhetetlen ikonná, idősebb korában viszont egymás után kezdte ontani magából a díjesőkkel megszórt filmeket, mint A millió dolláros bébi,a Gran Torino, vagy az Amerikai mesterlövész. Mikor a Nincs bocsánatért először nyerte el a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, vagy mikor megrendezte az egészen kivételes A szív hídjait, még nem volt ennyire egyértelmű, hogy rendezőként is legenda lesz belőle már életében.

Legutóbbi filmje, a Cry Macho pár fokkal valóban haloványabbra sikerült, és az érdekes rendezői koncepciót követő A párizsi vonat is inkább a rosszul sikerült munkák közé tartozik, de közben Eastwood továbbra is tető alá hozott olyan remek filmeket, mint A csempész vagy a Richard Jewell balladája. Következő filmje jelenleg is forog, a Juror No. 2 egy tárgyalótermi dráma lesz Nicholas Hoult, Toni Collette, és Kiefer Sutherland főszereplésével.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás