promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha te is éled a Halloweent, idén ezekkel a filmekkel hozhatod magadra a frászt és a nevetést
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha Halloween, akkor horrorfilmek  és horrorkomédiák látástól vakulásig. Adunk pár jó tippet felnőtteknek, gyerekeknek, ínyenceknek és mezei rajongóknak.

 

Ha rákattintottál erre a cikkre, akkor neked valószínűleg már nem kell magyarázni, hogy a halloween hiába egy angolszász ünnep, ami Magyarországon még ma is eléggé újkeletű, a dolog van annyira mókás és játékos, hogy megtartsuk, jól érezzük magunkat, idióta jelmezekbe bújjunk egy buli kedvéért, vagy a paplan alá bújva szórakozzunk valamilyen jó kis horrorfilmen. Most mi is adunk pár jó tippet felnőtteknek, gyerekeknek, ínyenceknek és mezei rajongóknak - a teljesség igénye nélkül.

Ha sok időnk van, és sorozatot néznénk

Mióta ellepnek minket a streaming szolgáltatók, soha nem látott népszerűségnek örvendenek a különféle horrorsorozatok. Az idei év két nagy újdonsága, ami garantáltan előkerülhet egy-egy baráti beszélgetés során, Az Usher-ház bukása a Netflixen, és a Yellowjackets a SkyShowTime műsorán. Utóbbi valójában már egy 2 éves sorozat, de hozzánk csak most ért el, viszont jó hír, hogy ezek után rögtön bele is lehet kezdeni a másik évadba, aminek az első része már elérhető. A Netflix horrorsorozata a megszokotthoz híven egyben került fel a streaming oldalra, az Edgar Allan Poe művének jelenkorba helyezett adaptációja méltó lezárása az ún. Flanaverse Netflixes pályafutásának, melyről itt írtunk korábban:

Régebbi horrorsorozatok közül jó szívvel tudjuk ajánlani a Londoni rémtörténeteket, ami egy méltatlanul elfelejtett, három évadot megélt széria az HBO kínálatában, Eva Green, Josh Hartnett és Timothy Dalton főszereplésével. John Logan sorozata gótikus horrorfigurákat hoz össze a viktoriánus Angliában, Dorian Gray, Frankenstein, Dracula felesége, stb., és ebbe a világba cseppen bele váratlanul az amerikai kalandor,  Ethan Chandler.

Ha gyerekünk van, és nem akarjuk a frászt hozni rá

Se szeri se száma a gyerekeknek készült halloweenes rajzfilmeknek, egyszer külön ajánlót is írtunk a témában olyan filmekkel, mint a Hotel Transylvania, a Snoopy és a Halloween, a Casper, vagy a Hókusz Pókusz, aminek azóta a második része is elkészült, és megnézhető a Disney+-on. Ezek közül most mégis kiemelnénk a Karácsonyi lidércnyomást, mivel Tim Burton klasszikusa az idén lett 30 éves, és ennek apropóján egy részletes elemzéssel is készültünk, amit itt lehet elolvasni:

Családi mozizáshoz jó választás lehet még Adam Sandler pár évvel ezelőtti horrorkomédiája, a Hobie, a Halloween hőse, persze attól függően, hogy hogyan viszonyulunk a népszerű komikushoz, akinek ez a Netflix-es filmje néhol még a megszokottnál is idiótább. Megjelenésekor mi sem írtunk róla sok jót, de azt nem lehet elvitatni tőle, hogy egy kedves kis film, aminek azért van szíve is.

Ha moziba mennénk

Ha ősz, akkor a mozikat ellepik a horrorfilmek, nincs ez máként most sem. Válogathatunk ​A ház, ahol a gonosz lakik, az Öt éjjel Freddy PizzázójábanAz ördögűző: A hívő, a Fűrész X., a Szabadulószoba – A rettegés szintjei között, de némileg ehhez időzítették a Cicaverzum című misztikus romantikus komédiát is.

Bizonyos mozikban még el lehet csípni az Apáca II-t, ami sokkal jobban sikerült elődjénél, mi mégis azon az állásponton vagyunk, hogy az idei évere a legjobb választása egy Halloween-mozira nem egy tipikus horror, hanem egy whodunit, az Agatha Christie krimi regényéből készült Szeánsz Velencében, ami sokkal inkább az emberben megbúvó démonokra teszi a hangsúlyt, mint az öncélú ijesztgetésekre vagy vérfürdőre. Kritikánkat lásd fentebb.

Ha a filmes műveltségünket políroznánk

A műfaj annyi klasszikussal rendelkezik, hogy roppant nehéz bármit is kiemelni belőle. Vannak az igazi műkedvelők, akik az igazán old-shool darabokra esküsznek, mint az Universal vagy a Hammer stúdió horrorfilmjei. Sokan a fősodorbeli modern klasszikusokat porolják le évről évre, mint amilyen Az ördögűző, vagy a Ragyogás, de mezei horrorajongók a sokkal explicitebb borzongást ígérő franchise-okért rajonganak, mint amilyen a Rémálom az Elm utcában vagy a Péntek 13 sorozat, melyeknek már számon tartani is nehéz, hogy hány részük van. 

Ezúttal mégis a műfaj keresztapjának, John Carpenternek a stílusteremtő alapdarabját emelnénk ki, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a Halloween is jubilál: idén lett 45 éves a népszerű slasher, amiben valójában alig folyik vér. A neves alkalomból mi is megemlékeztünk a filmről, bár ma már meglehet nem olyan ijesztő, mint egykor, mert megoldásait ezer meg ezeregy helyen láttuk már, ám mégis okozhat meglepetéseket Jammie Lee Curtis sikoltozása.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás