promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A tartalomgyártók sötét titka: nem létező emberekkel keresnek komoly milliókat

A tartalomgyártók sötét titka: nem létező emberekkel keresnek komoly milliókat

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Ki tudja megmondani, hogy ki áll valójában a gondosan megtervezett profil mögött?

Csinosan mosolygó lány, mélyen dekoltált felsőrészben. A háttérben a tenger, vagy egy kedves kiskutya, vagy igazából amit csak akarunk. Hízelgően csengő szavak, amik a másik oldalon ülő embereknek mintha csak az életet jelentenék. Fizetni is hajlandóak azért, hogy valakitől ilyen tartalmakhoz jussanak. Csakhogy a háttérben nincs sem csinosan mosolygó lány, sem tengerpart. Ez kőkemény üzlet, és mára olyan eszközök vannak ennek kiaknázására, amiről korábban álmodni sem lehetett.

A mesterséges intelligencia szó szerint mindenre képes, és szinte mindenkit képes megtéveszteni. Random szavakból komplett zeneszámokat készít, generált fotókból videókat, utánozza bárki hangját, mimikáját, olyan, mintha egy online svájci bicska lenne, amit lehet valaminek a javításához használni, de hatalmas károkat is okozhatunk általa.

Egy magyar YouTuber, Schurina Patrik a saját példáján keresztül mutatta meg, hogy milyen egyszerű olyan tartalmakat generálni, amivel aztán ki lehet használni az emberek hiszékenységét. Lényegében néhány kulcskifejezés kellett ahhoz, hogy pillanatok alatt kreáljon egy olyan hölgyet, aki a valóságban sosem létezett.

Ezt követően aztán készített neki egy közösségi felületet, az üzenetek pedig záporozni kezdtek, és innentől kezdve már csak a karakter kezelőjétől függ, hogy mire használja a hatalmát. Patrik jóra használta, edukálásra. Mint azonban a videóból kiderül, rengetegen a rossz ösvényt választják, lájk- és kattintásvadászatra, ezen felül pedig reklámpénzek bezsebelésére alkalmazzák hasonló próbálkozásaikat, és mint arról már korábban is írtunk, sajnos a magyarokat is nagyon könnyű átejteni.

Komoly milliókat keresnek ezzel

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy ezt a jelenséget lehetetlen megfékezni, és csak a közösségi oldalakon múlik, hogy milyen AI-szűrő mesterséges intelligenciát vetnek be a jövőben hogy leleplezzék a csalókat. Mert szükségük lesz rá, hamarabb, mint gondolnánk. A harc viszont még csak most kezdődik, a tét pedig az emberek bizalmának visszanyerése, hiszen akit egyszer átráztak, és leesik neki, az utána már azt sem fogja elhinni, ami tényleg valódi.

Ne legyenek kétségeink, ahogy finomodni fog a technológia, még többen fogják hasonló, haszonszerzési célokra használni, a könnyű pénz reményében pedig nem rettennek vissza az említetteknél jóval durvább átverésektől sem. Ezt a videót pedig érdemes megmutatni idősebb ismerőseinknek, mert nem nekik kell szégyenkezniük, hogy átejtették őket, hanem azoknak, akik ezt megtették velük.