promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felháborító csalás ütötte fel a fejét a Facebookon, rengeteg magyar kaphatta már meg ezt a gyanús üzenetet
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon kell vigyázni, ha a Facebook Marketplace-n szeretnénk eladni valamit.

Manapság egyre több olyan csalásról szóló hír üti fel a fejét, amiről nem is gondolnánk, hogy tényleg megtörténhet, de mégis. Szinte már mindenhol találkozhatunk aljasabbnál aljasabb átverésekkel, az utóbbi időben pedig különösen elterjedtek például azok a csalástípusok, amelyek a Facebook Marketplace-en és más felületeken használt cikket hirdető eladókat veszik célba.

Éppen ezét amagyar csomagküldő piacon meghatározó Packeta szakemberei összeszedtek néhány tippet, hogy a felhasználók könnyen felismerjék az adathalász-kísérleteket.

Munkatársaink naponta közel 290 ezer csomagot szállítanak ki 33 országba, így meglehetősen jól ismerjük az online csomagküldéssel kapcsolatban azokat a pontokat, amelyekre érdemes figyelni, ha nem akarunk csalás áldozataivá válni

- idézte a Femina Csatlós Évát, a Packeta Hungary Kft. ügyvezetőjét, aki hozzátette, hogy ahogyan más logisztikai szolgáltatók, sajnálatos módon ők is egyre gyakrabban találkoznak azzal a jelenséggel, hogy a cégük nevével és arculatával visszaélve, hamis, adathalász online felületeken lopják el a gyanútlan felhasználók internetbanki vagy bankkártyaadatait.

Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy némi odafigyeléssel elkerülhető, hogy áldozattá váljunk.

Mik a leggyakoribb csalások?

A beszámoló szerint az utóbbi évek egyik leggyorsabban terjedő csalástípusa nem meglepő módon azokhoz az online felületekhez köthető, ahol magánemberek adnak-vesznek használt cikkeket.  A legnagyobb ilyen platform pedig a Facebook Marketplace.

A csalók ilyenkor általában  az eladókat veszik célba és a piactéren értékesített áruért járó ellenérték fogadásához vagy az áru kiszállításához valamilyen szokatlan további teendőt kérnek el tőle.

Az egyik példa erre, hogy a csalók azt kérik, hogy az eladó fizessen előre szállítási díjért, vagy más kérés alapján várják el, hogy bankkártyaadatait megadja.

Az eladó ezen esetekben legtöbbször egy emailt vagy sms-t kap, amelyben a termék kiszállításához ajánl a csaló egy csomagküldő szolgáltatót, leginkább jogszerűen működő cégek nevével visszaélve, mint például a Packeta, küld adathalászlinket.

Amikor pedig az eladó gyanútlanul rákattint, egy hamis weboldalon találja magát, ahol bankkártyaadatait kérik, amivel ezután a csalók vásárolni tudnak. Ugyanakkor előfordul az is, hogy az eladónak ki kell választania a számlavezető bankját, és megadni netbanki belépési adatait.  A hamis oldal ezeket a valódi banki oldalnak továbbítja, az áldozat megkapja az egyszer használható bejelentkezési kódot, begépeli a hamis oldalon, és máris megvan a baj.

A Packeta szakemberei összefoglalták azt is, hogy ismerhetjük fel a csalókat, a 9 pontból álló lista pedig a következő:

  • A weboldal kialakítása, grafikai megjelenése kívánnivalókat hagy maga után, vagy a szöveg esetenként magyartalan, sok a helyesírási hiba.
  • Nincs oldalazonosító „lakat” a böngésző URL-mezőjében (nem biztonságos weboldal jelzés) a cím mellett, erősen hiányos vagy teljesen hiányzik az ÁSZF és az Adatkezelési nyilatkozat.
  • Csak e-mail-címet, esetleg egy mobilszámot adnak meg elérhetőségnek, címet, postacímet nem, nincs megadva székhely, cégjegyzékszám, gyakran még a céget regisztráló ország sem beazonosítható.
  • Webáruházaknál árulkodó lehet, ha csak „gyanúsan” pozitív ügyfélvéleményeket találunk az oldalon, vagy ha az árak gyanúsan alacsonyak a konkurenciához képest.
  • Érdemes mindig tisztában lenni azzal, hogy az eladó csak pénzt fogad, nem küld, így semmi sem indokolja, hogy bármilyen ürügyre hivatkozva pénzt kérjen a vevő.
  • Online piactereken átutalással kérjük az áru ellenértékét a nevünk és bankszámlaszámunk megadásával. Nem szabad megadni további adatokat, bankkártyaadatokat, felhasználóifiók-azonosítókat, jelszavakat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre.
  • Ugyanígy nem szabad ismeretlen programot vagy applikációt letölteni számítógépére, mobiltelefonjára, főleg nem egy linkre kattintva.
  • Vevőként csak biztonságos internetkapcsolaton keresztül szabad fizetni, ingyenes vagy nyilvános wifihálózatokon nem, és érdemes ügyelni a készülék biztonságára, az operációs rendszer biztonsági frissítéseinek rendszeres telepítésére is.
  • Ha mégis megtörtént baj, azonnal jelentse az érintett a bankjának és a rendőrségnek a csalást!
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás