promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vérlázító átverés terjed hazánkban, percek alatt lecsapolhatják a bankszámládat, ha nem vigyázol
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csalók éltek vissza a Microsoft nevével.

Ha te is kaptál volna nemrégiben olyan telefonhívást, amelyben a Microsoft nevében kerestek meg, semmiképpen se hidd el, bármit is mondanak. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete ugyanis most a Facebookon tette közzé a felhívást, amely szerint az elmúlt napokban egyre több bejelentés érkezett hozzájuk, melyek szerint a Microsoft nevével élnek vissza csalók angol nyelvű telefonhívások során.

A szervezet a bejegyzésében részletesek kifejtette a csalók módszereit is. Mint írták, a hívások során a Microsoft munkatársainak adják ki magukat, majd azt mondják neki, hogy a számítógépét valamilyen veszély fenyegeti, legtöbbször azt mondják, hogy az vírusos lett, ők pedig segítenének ezt a problémát elhárítani. 

A csalók angolul beszélnek, ez pedig már egy intőjel lehet, a hívószámot azonban meghamisítják, így az magyar telefonszámként jelenik meg a hívott félnél. Ezt a csalási technikát egyébként hívószámspoofingnak is nevezik.

A kibervédelmi intézet a figyelmeztetésében azt írta, hogy a hozzájuk jelentett esetekben a csalóknak jellemzően szerencsére nem sikerült rászedniük a hívott feleket, a legtöbben ugyanis többnyire csak letették a telefont, akadt azonban olyan is, aki már csak akkor kapcsolt, amikor a csalók a bankkártyaadatait kérték tőle.

Az intézet e mellett arra is felhívta a felhasználók figyelmét, hogy hasonlóan az úgynevezett „anydeskes” csalásokhoz, ebben az esetben is arra próbálják rávenni az áldozatot, hogy telepítse a RemoteApp nevű programot az eszközére, ami egy azon szoftverek közül, amivel egy csaló átveheti az irányítást az áldozat számítógépe felett. Így nagyon fontos óvatosnak lennünk az ilyen esetekben.

A csalók ebben az esetben a program telepítése után arra kérik az áldozatot, hogy adja meg bankkártyaadatait, vagy lépjen be a netbankjába, amihez ezt követően ők is hozzáférhetnek.

Ezek után pedig mindenképp érdemes kiemelni, hogy  Microsoft semmilyen esetben nem kezdeményez olyan telefonhívásokat, melyek során személyes vagy pénzügyi adatokat kérnének és technikai segítséget sem nyújtanak a számítógép javításához.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat azt javasolja, hogy amennyiben kicsit is gyanús egy bejövő hívás, azonnal bontsuk a vonalat, és hívjuk fel a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatát, de semmikép se arról a számról amiről kerestek bennünket. Ezen felül kiemelték azt is, hogy ne fogadjuk el azt sem, ha az ügyintéző felajánlja, hogy átkapcsol minket egy másik kollégához, mert ez is egy trükk, és a call centerként működő kiberbűnözői hálózat egy másik tagjával fogjuk folytatni a beszélgetést.

A kibervédelmi intézet azt javasolja, senki ne telepítsen mások kérésére programot számítógépére, telefonjára.

A poszt alatt azonnal sokan kifejtették a véleményüket az átverésről, amelynek az erejét mi sem bizonyítja jobban, mint az egyik hozzászóló története, akit nem kevesebb mint hat hónapon át zaklattak a csalók.

Engem 6 hónapon keresztül hívogattak naponta háromszor minimum, angliai számokról, hiába tiltottam le, másnap újra hívtak más számokról. A végén már az angliai számok elé tettek egy németországi előhívószámot, hátha esetleg úgy felveszem.. egy hete abbahagyták.. nagyon bosszantó volt..

- írta egy kommentelő.

(MTI)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás