promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A tudósok évtizedekről percekre rövidítenék a rabok börtönbüntetését – ilyenek lesznek a jövő börtönei?

A tudósok évtizedekről percekre rövidítenék a rabok börtönbüntetését – ilyenek lesznek a jövő börtönei?

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Egészen megdöbbentő, hogy a tudósok mire képesek a legújabb technológiai vívmányokkal. 

Tagadhatatlan, hogy a jövő felé haladunk, még ha ez sok embert meg is ijeszt. Ha pedig tovább olvasol, valószínűleg te is meg fogsz rémülni. A tudósok ugyanis most felvázolták a jövő börtönének ötletét, mely évekről vagy akár évtizedekről mindössze percekre rövidíti egy bűnöző börtönbüntetését.

Kifejlesztették ugyanis a "Cognify" nevű technológiát, mely mesterséges intelligenciát és agyi implantátumokat használ arra, hogy a bűnözők gyorsan átérezzék a bűntudatot és tetteik következményeit. Ezáltal a börtönbüntetések percekre rövidülhetnek.

A technológia lényegében mesterséges emlékeket hozna létre a bűnöző elméjében, melyben az áldozatuk nézőpontját jelenítené meg. A futurisztikus rendszer egyik lehetséges aspektusa egy VR-szerű eszköz lenne, mely egy AI által generált videót mutatna az elkövető által elkövetett bűncselekményről.

Ezt aztán kombinálni lehetne egy olyan agyi implantátummal, mely a megbánás vagy a bűntudat érzését kelti – olyan érzelmeket, melyeket például egy gyilkos természetes módon soha nem élne át. Hashem Al-Ghaili, a koncepció megalkotója nagy terveket sző a technológiával, mivel szerinte a terápia hatásai maradandó emlékeket teremtenének a bűnözők agyában.

 

Noha a legtöbben úgy tudják, hogy a bebörtönzés visszatartja a bűnözőket az újabb bűncselekmények elkövetésétől, már több mint 100 tanulmány született a témában, melyek mindegyike arra utal, hogy ez nem így van. A tudósok tehát azt akarják elérni, hogy a bűnözők tanuljanak a múltjukból és a mesterségesen generált emlékek visszatartsák őket a további bűncselekmények elkövetésétől.