promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rémisztő, amit magában rejt a Gellérthegy, földöntúli és futurisztikus hely található a gyomrában
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlen, milyen szürreális hely foglal helyet a Gellérthegynél. 

Elképesztően sok érdekes és csodaszép hely található Budapesten, beleértve az Országházat vagy a Budai Várat, amelyek elképesztően sok megdöbbentő és szürreális dolgokat rejtenek magukban, többek között föld alatti alagutakat. Ám mégis létezik egy olyan, ami egyszerre földöntúli és futurisztikus, mégpedig a Gellérthegynél. Aki nem tudja, hogy Budapestnek van egy különleges víztározója, az azt hiheti, hogy egy filmbéli jelentről van szó. 

A Gruber József víztároló Gellérthegy gyomrában található, ahol két zongora alakú medencében 10 ezer négyzetméternyi területen, 212 oszlop között, 8 méter magasan áll a víz. Ez Budapest legnagyobb víztároló medencéje, amely egészen pontosan a Hegyalja út, a Sánc utca és az Orom utca által határolt terület alatt fekszik. Annyira szürreális és nem hétköznapi látvány, hogy sokan elcsodálkoznak rajta. 

Aki nem tudja miről van szó, íme egy kis segítség, így néz ki valójában ez a szürreális hely:

A Gellérthegyi víztároló története egészen 1902-ig nyúlik vissza, ekkor kezdődött a kialakítása, 1903-ban indult el az üzemeltetése. A víztárolót 1974 és 1980 között kibővítették, a terveket pedig Gruber József készítette, akinek a nevét viseli jelenleg is a tároló. Ő a gépészmérnökként a Műegyetem tanára, később pedig rektora volt, áramlástani kutatásai révén nemzetközi hírnévre tett szert  -írja a BudaPestkörnyéke.hu.

A tárolóra azért is volt szükség, mert az 1950-es években vízhiány volt az országban. 1980-as évek nyarain is gyakran volt vízkorlátozás és locsolási tilalom, sőt a többemeletes házak felső emeletein egyáltalán nem volt víz. Manapság sokan szeretnék megnézni, ám ez nem annyira egyszerű. A látogatók például nem mehetnek be a medencetérbe, részben a fertőzésveszély elkerülése érdekében, hanem egy üvegen keresztül lehet megtekinteni. A másik ok pedig az, hogy a medencében víz van, egyben 40 ezer köbméter víz fér el. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás