promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jézus csodája Magyarországon? Elképesztő sztoriról hallani a legendák lapjain, amelyek Szent István királyhoz vezetnek
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen ismerik ezt a történetet, pedig fontos jelentőséget tulajdonítottak neki.

A legtöbb magyar nagyon jól ismeri az államalapítás korát, ismerik a főszereplőket, és azt is tudják sokan, hogy Géza fejedelem fia, Vajk, a későbbi Szent István király volt az első magyar uralkodó, ő volt a Magyar királyság első királya, és így persze utolsó fejedelme is. Ám a nagy államszervezéshez vezető út elképesztően rögös volt, belháborúk tarkították, miközben rengeteg külföldi segítséget is kapott István király.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy egy állítólagos szent lándzsa is lehetett ezer éve Magyarországon, amely megerősíthette István király hatalmát. A lándzsát Jézushoz kapcsolták, és csodatévő erőt tulajdonítottak neki a középkori Európában. István királyunknak ugyanis lehetett egy olyan lándzsdarabja, amely abból a lándzsából származhatott, amellyel az írások szerint megsebezhették Jézust.

Longinus lándzsájaként utalnak több helyen erre a tárgyra.

A legendák szerint ez a lándzsa csodatévő erővel bír, óriási hatalma jelent, sőt, legyőzhetetlenséget biztosít a tulajdonosának, így nem is csoda, hogy a középkori Európában szinte valamennyi uralkodó család a magáénak szerette volna tudni. És így nem is csoda, hogy számtalan formában léteztek olyan lándzsák, amelyekre rámondták, hogy ez bizony Longinus lándzsája, amely megsebezhette Jézust.

III. Ottó német-római császár pedig adhatott egy ilyen lándzsahegyet István királynak is, ezt pedig írásos források is megemlítik, többek között István egyik kortársának, a francia krónikásnak, Adémar de Chabannes-nek a feljegyzései is, aki tudott egy ilyen lándzsahegyről, amely Magyarországra érkezett 1000 évvel ezelőtt.

A szent lándzsa legendája így a kereszténység térhódításával folytonosan új életre kelt a középkorban is. A feljegyzések szerint pedig az egyik bécsi másolat kerülhetett István királyhoz még Ottó által, aki nagyon jó viszonyra törekedett a szomszédos országgal, és még egy ekkora ajándékot is küldött a magyar királynak. A lándzsa létezését továbbá az a tény is megerősíti, hogy felkerült a király pénzeire, illetve a koronázási palástra is.

Ez a híres Lancea Regis dénár. A király koronázási palástján ezzel a kezében látható István király. Érdekesség, hogy a koronázási paláston látható István királyról az egyetlen hiteles ábrázolás.

(Forrás: Origo, Képzelet vagy Valóság)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás