promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megint hülyének nézik a magyarokat, tízezrek dőlnek be az átverésnek, egyértelmű a csalás

Megint hülyének nézik a magyarokat, tízezrek dőlnek be az átverésnek, egyértelmű a csalás

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Sokan figyelmeztetnek, még többen hiszik el a megtévesztést, ami az egész világot elárasztja.

Lassan már annak sem hihetünk, amit a két szemünkkel látunk. Az elmúlt években a technológia egyre fejlettebb lett, a manipuláció manapság már mindenki számára egyszerűen megvalósítható dolog, és rengetegen élnek is a lehetőséggel.

A mesterséges intelligencia fogalma rendkívül kiterjedt, míg 30 éve a filmekben látott gyilkos robotok jutottak eszükbe, addig ma már ez egy jóval hétköznapibb fogalom, és az élet összes apró szegletébe beférkőzött. Deepfake videók, néhány kattintással teljesen átalakítható képek, a mesterséges intelligencia pár paraméterből alkot újat, olyat, amiről csak a szakavatott szemek mondják meg, hogy nem valódi.

Rengetegen használják mindezt haszonszerzési célokra, és ez még a jobbik eshetőség, hiszen olyan szinten megtéveszthetik vele az embereket, ami akár veszélyes fegyverré is válhat. Amit most mutatunk, az nem ennyire súlyos, sőt, viszonylag ártatlan, de jól jelzi, hogy tömegeket lehet átverni olyasmivel, ami sosem létezett.

Az alábbi fotóra 43 ezer reakció érkezett, és közel ezren osztották meg. Mint a felirat hirdeti:

„Ikrek. Háromszor 100 év…. Isten éltessen István, Csaba és Attila!”

– ám valóban ezek az ikrek a mesterséges intelligencia által generáltak, mint ahogy szerencsére erre a kommetelők közül is jó néhányan rájöttek.

Még többen azonban teljesen bevették, boldog szülinapot kívánva nekik. A fotó egy másik csoportban is megjelent, leleplezve AI mivoltát. Ha hasonlót látunk, és gyanússá válik egy kép, mi magunk is leellenőrizhetjük bármelyik „deepfake checkerrel”, akár online is. A belinkelt ellenőrzőprogram 96%-os biztossággal állapította meg, hogy az egyik arc mesterséges intelligencia által generált, így maga a fotó is az.

Ne hagyjuk, hogy átverjék azokat, akik nem értenek ehhez. Ma csak egy ártatlannak tűnő születésnapi köszöntés, holnap viszont már adathalászok vadásznak a szeretteinkre!