promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Arcpirító átverés terjed a Facebookon, súlyos pénzeket akaszthatnak le a gyanútlan olvasókról
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Még csak igazán naivnak sem kell lenni, hogy bedőljünk az internetes csalóknak.

Facebookon lettem figyelmes egy hírre, mikor a hírfolyam feldobott egy TV2-s botrányról szóló újságcikket. TV-s hírekre és botrányokra vadászó újságíróként természetesen kutyakötelességem volt lekattintani, ám utána nagy meglepetés ért: könnyebben beléptem a csapdába, mint gondoltam volna.

Végül nem történt baj, mert félútnál már gyanakodtam, de egészen biztos vagyok benne, hogy ha erre a linkre az online térben kevésbé gyakorlott személy kattint, azt súlyos pénzekkel húzzák le az internetes csalók, akik a hiszékenységünkre építenek. De miről is van szó pontosa?

Kattintás után az Index oldalára érkezünk, pontosabban egy olyan weboldalra, ami úgy néz ki, mint az index. Már a szöveg felénél jártam, mikor visszagörgettem a fejléchez, hogy mégis milyen oldalt olvasok éppen, és a nem működő linkekből, no meg az url címből rögtön világossá vált, hogy ez egy kamu oldal, ami visszaél az Index grafikai elemeivel, na és persze a cikk főszereplőinek, Tatár Csillának és Istenes Lászlónak a nevével.

Sajnos ez egyáltalán nem ritka, sok ilyen esettel lehet találkozni, a közelmúltban például sokan felkapták a fejükat az Ördög Nóra, Karikó Katalin, Rúzsa Magdi vagy Köllő Babett nevét felhasználó internetes csalásokra, Tatár Csilla ráadásul rövid időn belül már másodjára vált ennek az áldozatává, korábban egy rendőrségi ügybe keverték bele a műsorvezető nevét.

Ezúttal arra próbálják meg rávenni a gyanútlan olvasókat, hogy kövessék Tatár Csilla példáját, aki befizetett egy bizonyos összeget az Immediate Edge névre hallgató platformra, és rövid időn belül megtöbbszörözte a befizetés értékét.

A cikk szerint a Mokka műsorvezetője, Istenes László annyira hitetlenkedett, hogy hazugnak nevezte Csillát az élő adásban, ezért a felvétel már nem elérhető, a TV2 mindenhonnan levette - de a szöveges változatot továbbra is olvashatjuk.

Így fest az említett oldal, aminek nem szabad bedőlni:

 

Valószínűleg már sokkal korábban is rájöhettem volna, még mielőtt Istenes László szájába adták a sok alákérdezést, és az átlagos magyar nézők mindennapi problémáit megfogalmazó kesergéseket ("könnyű neked beszélni, nekem sosem lesz annyi pénzem"), hogy ez egy átverés, de amikor Tatár Csilla konkrét számokkal kezd el dobálózni, és ingyen reklámot osztogat, már minden egyértelmű volt még az én naív fejemnek is.

De mitől működik mégis ez az átverés?

Azt hiszem nem véletlen, hogy pont Tatár Csillát választották, mivel ő közepesen ismert műsorvezető, így a bulvárhírekre fogékony olvasóknak is sokkal kevesebb információjuk van arról, hogy mi történik vele (vidéki vityillóban él? műsort vezet?), ezt a lyukat pedig a csalók tetszőlegesen feltölthetik. A csaló cikk másik szereplője, Istenes László pedig olyan figura, akinek az arcát sokan felismerik ugyan, de a nevére a legtöbben nem kapják fel a nevüket, így tökéletes alanya egy olyan kamu cikknek, mint ez.

Ráadásul az, hogy a TV2 nem hajlandó nyilatkozni egy alkalmazottról, nagyon erősen rájátszik arra a reflexünkre, ami az elmúlt hetek során különösen megerősödhetett: ha valaki nem hajlandó nyilatkozni valakiről, már szólnak is a képzeletbeli szirénák a fejünkben, hogy biztos a kegyelmi ügy kapcsán szólalt meg valaki, vagy valami pedofilmosdatásról van szó - mint történt az nem is olyan régen az ATV egyik műsorában is. 

Erre most különösen érzékenyek lehetünk, úgyhogy érdemes nagyon figyelmesnek lenni.

Az ügyben egyébként Tatár Csilla is megszólalt, és megtette élete első feljelentését:

"Innen is köszönet az NMHH és a rendőrség kiberbűnözés elleni csapatának, nagyon szuperül tudtunk együttműködni! Sajnos a nevemmel és az arcommal - ahogyan ezt ti is tapasztaltátok - valóban visszaélnek kiberbűnözők, pénzt csalnak ki magyar emberektől, felhasználva az index és a @tv2mokka arculati elemeit! Nem én vagyok az első és sajnos valószínűleg az utolsó sem, akivel ez megtörténik, korábban Csányi Sándor, Harsányi Levente arcát és nevét is felhasználták, ugyanehhez a csalássorozathoz."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás