promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Milliókat veszíthetsz pillanatok alatt ha bedőlsz a hízelgésnek, futótűzként terjed a vérlázító csalás hazánkban
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az online társkeresés során sem árt óvatosnak lenni.

Manapság egyre több olyan csalásról szóló hír üti fel a fejét, amiről nem is gondolnánk, hogy tényleg megtörténhet, de mégis. Most így pedig hogy a tegnapi Valentin-napot is sokan várták, fontos felhívni a figyelmet az online térben előforduló úgynevezett romantikus csalásokra, melyeket a következőképpen lehet felismerni.

Mi is az a romantikus csalás?

Az online társaskeresésre szakosodott csalások esetében, amelyekre romantikus csalásként is szokás hivatkozni, a bűnözők úgy állítják be magukat, mintha romantikus érzelmeket táplálnának a kiszemelt áldozatuk iránt és igen kifinomult módszereket alkalmaznak a behálózásra, kihasználva a társkereső érzelmi kiszolgáltatottságát, sérülékenységeit.

Tigran Gambaryan, a Binance platfrom pénzügyi bűncselekmények felderítéséért felelős vezetője a következőképpen írja le a csalók módszereit:

„Képzeljünk el valakit, aki mélyen meg van győződve arról, hogy egy társkereső alkalmazásban, vagy a közösségi médiában rátalált élete szerelmére. A csalók hátborzongató pontossággal tudják, mit várnak el ilyen esetekben az emberek, ezzel tüzelve az érzelmeiket és bátorítva őket a cselekvésre. Úgy képesek alakítani a beszélgetések menetét, hogy magukat a felhasználó ideális párjaként tüntethessék fel. Épp azokért a dolgokért fognak lelkesedni, mint amikért a reményeikben megerősített áldozatok. Ha megosztják a gondolataikat arról, milyen kapcsolatban hisznek, milyen közös jövőt tudnának elképzelni kettejük számára, a csalók ezeket is minden további nélkül visszahangozni fogják, és elkötelezettnek fognak mutatkozni egy tartós kapcsolat iránt. Hihetetlen precizitással képesek olvasni az áldozatuk gondolataiban, ismerik a vágyaikat. Saját tapasztalataim mondatják velem, hogy a módszereik sok tekintetben nagyon hasonlóak. Ezek lényegében ugyanazok a manipulatív módszerek, amelyekkel a csalók más esetekben is a felhasználó pénzére szeretnék rátenni a kezüket. A taktikájuk lényegében mindig ugyanaz: előbb bizalmat, érzelmi kapcsolatot építenek ki az áldozatukkal, majd ezt kihasználva érik el a céljaikat.”

Az elbűvölő megjelenésű és lebilincselő modorú beszélgetőtárs tehát valójában egy hamis profil, amely egy csalót takar. Az ilyen csalók mesterei a megtévesztésnek és fokozatosan építik ki a bizalmat az áldozatukkal, a legvégén azonban mindig a pénz vagy az érzékeny információ megszerzése a céljuk.

Erin Fracolli, a Binance hírszerzésért és nyomozásokért felelős globális vezetője, a leggyakoribb forgatókönyveket így írta le:

A csalók általában a társkereső oldalakon, vagy az applikációkon belül lépnek kapcsolatba áldozataikkal, ahol megkezdik a bizalom felépítését. Olyan befektetésekről mesélnek, amelyek hatalmas hozammal járnak – ezekről természetesen utóbb kiderül, hogy valótlanok. Az áldozatok kezdetben kis összegeket fektetnek be, és akár hozzá is juthatnak némi „nyereséghez” a befektetéseik után, ami azt hivatott alátámasztani, hogy valós befektetési lehetőségről van szó. A végén mégsem fognak tudni hozzáférni nagyobb összegű betétekhez vagy a „befektetéseikhez”. A csalók emellett adókra, egyéb díjakra és frissítésekre hivatkozva is felszámolnak költségeket, amivel, mintegy még utoljára, pénzt igyekeznek kicsikarni áldozatukból. Az áldozatok rendszerint már csak ezen a ponton veszik észre, hogy becsapták őket, vagy miután utána néztek az adott platform eredetiségének.

Hiába volt tehát Valentin-nap és kerülhet sok egyedülálló ember romantikus hangulatba, nem árt vigyáznunk az online társkeresések során sem, hiszen pont ezt a sebezhetőséget használják ki előszeretettel az említett csalók.

Forrás: Pénzcentrum

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás