promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Stephen Hawking vérfagyasztó jóslatot tett halála előtt, ez okozhatja az emberiség végét

Stephen Hawking vérfagyasztó jóslatot tett halála előtt, ez okozhatja az emberiség végét

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Az elméleti fizikusnak a jövendölésére érdemes odafigyelni.

Stephen Hawkingot a történelem egyik legjobb elméleti fizikusának tartják, gondolatairól milliók tanulnak világszerte az egyetemeken. Hawking örökségét némiképp beárnyékolja, hogy a neve felmerült Jeffrey Epstein pedofilbotránya kapcsán, mint a szigetek egyik látogatója, erre azonban még megdönthetetlen bizonyíték nem került elő.

Hawking még 2018. márciusában, 76 évesen vesztette életét és az univerzum felépítésével, valamint a „Nagy Bumm” elmélettel kapcsolatos munkássága az öröksége legfontosabb részét képezi azóta is, a maga korában forradalmi elméletei voltak. A fizikus élete során többször is figyelmeztette az emberiséget a különböző veszélyekre, halála előtt nem sokkal is adott ki figyelmeztetéseket.

Hawking például 2014-ben a BBC-nak adott interjújában arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a mesterséges intelligencia az „emberiségét végét” hozhatja el és megjósolta, hogy az M.I. gyakorlatilag le fogja körözni az emberi intelligenciát – ennek a figyelmeztető jelei pedig már itt is vannak, a ChatGPT például már jogi vizsgákat tud teljesíteni és programkódokat írni.

„Önálló életre fog kelni és folyamatosan, egyre magasabb szintekre fogja fejleszteni magát. Az emberek a biológiai evolúció lassú természete miatt nem fognak tudni versenyre kelni, ezért lekörözik őket”

- fogalmazott Hawking akkor, aki 2015-ben az egyike volt annak a száznál is több szakértőnek, akik nyílt levelet írtak az ENSZ felé a mesterséges intelligencia ellenőrizetlen fejlesztésének veszélyei miatt. Hawking ezen felül csatlakozott Elon Muskhoz is azoknak a táborába, akik szigorúbb ellenőrzést követeltek az M.I. felett.

Egy évvel a halálát megelőzően Hawking a Wired magazinnak adott interjújában fejtette ki, hogy mekkora veszélye van annak az emberiségre nézve, hogy ennyire engedi a mesterséges intelligencia fejlődését: mint fogalmazott, ő maga konkrétan attól tart, hogy az M.I. teljesen fel fogja váltani az embereket. Hawking attól is tart, hogy nagyon lebutulunk:

„Egy olyan intelligenciarobbanás jöhet, amelynek eredményeként a gépek intelligenciája nagyobb arányban haladja meg az emberek intelligenciáját, mint az emberi intelligencia a csigáét. Könnyű legyinteni a gondolatra, hogy nagyon intelligens gépek mindössze sci-fi kreálmányok, de ez hatalmas hiba lenne – talán a történelmünk legnagyobb hibája”

Érdekes látni, hogy a legnagyobb koponyák a Földön mind figyelmeztetnek a mesterséges intelligencia veszélyeire – ha két ilyen különböző ember, mint Stephen Hawking és Elon Musk is ugyanazt mondja, akkor abban lehet valami. Elnézve a világ alakulását azonban, nem igazán látszódik, hogy bármikor fék kerülne erre: reméljük, nem lesz túl késő.

Ha kíváncsi vagy Stephen Hawking egyik legszórakoztatóbb interjújára, angolul ide kattintva tudod megnézni:

Forrás: LadBible