promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos űrvihar érte el a Földet, felvillant az égen valami olyasmi, amit sokan még soha nem láttak

Súlyos űrvihar érte el a Földet, felvillant az égen valami olyasmi, amit sokan még soha nem láttak

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A látvány káprázatos lehetett, de a földi eszközök kezelői már nem voltak ennyire vidámak miatta.

G4-es fokozatú geomágneses vihar csapott le ma reggel a Földre egy sor nemrégiben bekövetkezett, erőteljes napkitörést követően - jelentette be a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal.

A NOAA először hétfőn délelőtt 11 óra körül jegyezte fel a G4-es osztályú vihart, ami később G2-es fokozatúra gyengült. A sarki fény világszerte számos helyen jelentkezett, több olyan amerikai államban is, ahol ez szokatlan látványnak számít.

De mi okozza a színes fényeket az égen?

A geomágneses viharok forrása a Napból származó koronakidobódás, amelyben nagy mennyiségű plazma és mágneses energia szabadul ki az űrbe. Amikor ezek a részecskék elérik a Föld mágneses mezejét, geomágneses zavarokat váltanak ki. A részecskék a légkör összetételének megfelelően pompáznak különböző színekben, az oxigén zöld, míg a nitrogén pirosas színt idéz elő.

A NOAA jelentése szerint az ilyen mértékű geomágneses viharok jelentős hatással lehetnek az elektromos hálózatokra, különösen a magasabb szélességi fokokon található területeken. A vihar idején a villamosenergia-hálózatokban feszültségingadozások léphetnek fel, amelyek meghibásodásokat is okozhatnak. Emellett a rádiókommunikációban is zavarok fordulhatnak elő, különösen a magasabb frekvenciájú rádiójelek esetében.

A NOAA Űridőjárás-előrejelző Központja a geomágneses viharokat egy G1-től (gyenge) G5-ig (szélsőséges) terjedő skálán méri. Májusban egy extrém G5-ös skálájú vihar csapott le a Földre, amely az elmúlt évtizedek legerősebb napkitörése volt.

Az esemény a világ egyes a műholdak meghibásodását és az elektromos hálózat rendellenességeit okozta, és az északi fény még Magyarországon is jelentős volt. A napciklus csúcsa miatt a közeljövőben is számíthatunk hasonlóan erőteljes geomágneses viharokra.