promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Világvége hangulat Balatonbogláron: teljesen pánikba estek a helyiek a különös égi jelenségtől, sokan a természet bosszújának tartják a mesés fényjátékot
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Korántsem mindenki örült a kivételes látványnak, sokan iszonytatónak találták a jelenséget a Balatonnál.

Egészen különleges látványban lehetett részük hétvégén a szerencséseknek: ritka természeti jelenség volt szabad szemmel is látható kishazánkban. Az ország több pontján tűnt fel az úgynevezett sarki fény, mely nem jellemző az országunkra, idén azonban már több alkalommal is elcsíphették a példa nélküli látványt a szemfülesek. Nem csoda, ha sokan összehúzzák a szemöldöküket: a sarki fényt általában az északi országokkal hozzák összefüggésbe, keveseknek jutna eszébe ezt éppen a Balaton környékén keresni. Így, mivel sokak számára szokatlan jelenségről volt szó, okozott is némi riadalmat a környékbelieknél, akik aggodalmuknak a Facebook komment szekciójában adtak hangot. Először is fontos tisztáznunk, hogy mi is az a sarki fény?

A sarki fény, más néven aurora borealis vagy északi fény, lenyűgöző természeti jelenség, amely a Föld északi és déli pólusa körül látható. Ez a gyönyörű és misztikus fényjáték a légkör felső részeiben történő kémiai reakciók és részecskék ütközése révén jön létre. A jelenség oka az, hogy a Napból érkező, a Föld felé tartó, töltött részecskék találkoznak a Föld légkörében található gázokkal, például oxigénnel és nitrogénnel.

Amikor ezek a töltött részecskék ütköznek a légkör részecskéivel, az ütközés során energiát bocsátanak ki fény formájában. A különböző gázok különböző színű fényt hoznak létre, amiért a sarki fény színes és változatos látványt nyújt. Az oxigén zöldes és vöröses fényt, míg a nitrogén kék és lila fényt hoz létre.

A sarki fény megfigyelése általában a magas szélességi fokokon, például Északi- és Dél-sarkvidéken lehetséges, ahol a jelenség gyakoribb és fényesebb. Az északi fény a sarkvidéken az éjszakai égboltot varázsolja meg különböző színekben játszó fénylő sávokkal, így az északi fény megfigyelése az északi tájak lakói és turisták számára is rendkívül különleges élményt jelent.

Ezen kívül érdekes tény, hogy a sarki fény megfigyelése a Föld mágneses mezőjének és a Napaktivitás ciklusának függvényében változhat. Az aurorák gyakrabban láthatók a Napfolt-ciklus csúcspontjain, ilyenkor több töltött részecskét bocsátanak ki. A sarki fény gyakran kapcsolatba hozható a legendákkal és mitológiával is; sok kultúrában varázslatos vagy szent jelenségként tekintenek rá, ami tovább növeli misztikumát és vonzalmát az emberek számára.


A Magyarországon is látható vörös fényt a naptevékenység okozta, ez színezte el az alapvetően zöld fényt és adott neki egy baljóslatú kinézetet. Többen le is felvételeket készítettek a látottakról és a közösségi médiában osztották meg a képeket, most például egy Balatonboglári helyszínről. Több sem kellett a kommentelőknek: rengetegen a vég eljöveteleként azonosították a természeti jelenséget és sokak borsózott a háta attól, ami az égen történt. Nem egy ember volt ezen a véleményen, többen is azt írták, hogy a természet forrong és lázong, ezek pedig az utolsó jelek, ameddig még tehetünk valamit a Föld jövőjéért, teljes pánik hangulat uralkodott el a hozzászólók között.

Itt megnézhetitek a felvételt, ami sok embert összezavart és bármennyire szokatlan is az égen látható fényjáték, aggodalomra semmi ok. Egy teljesen megmagyarázható folyamat eredménye, se több se kevesebb, emiatt nem érdemes világot temető kommenteket hagyni egyetlen videó alatt sem:

Forrás: wikipedia.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás