promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő felfedezésről számolt be a NASA, váratlan dologra bukkantak a Naprendszer szélén
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokkal nagyobb lehet a Naprendszer, mint eddig gondoltuk? A Kuiper-öv 30-50 csillagászati egységre helyezkedik el a naptól, a NASA űrszondája, a New Horizon adatai azonban könnyen felülírhatják az eddig érvényes megállapítást.​

Science tudományos folyóirat arról számolt be, hogy hogy a Naprendszer szélén olyan objektumok nyomaira bukkantak, ami megkérdőjelezi az eddigi feltételezést, miszerint a Naprendszerünk a 20 csillagászati egység  (AU) szélességű Kuiper-övvel végződik.

KISOKOS: Kuiper-öv a Neptunusz pályáján kívül található kisbolygóöv, melyet Gerard Kuiper csillagász tiszteletére nevezték el. Az övezet a Naptól számított 30-50 csillagászati egységre (AU) található, és eddig 2000 különböző objektumot ismerünk belőle. 

A Kuiper-öv széle után az objektumok száma nullára csökken. Ezzel szemben más naprendszerekben a hasonló övek több száz csillagászati egységen keresztül húzódnak még. Ha ez így van, az picit nyugtalanító abból a szempontból, hogy még annál is kisebbek, vagyunk, mint amennyire egyáltalán el tudjuk képzelni magunkat - mondja Wesley Fraser, a Kanadai Nemzeti Kutatási Tanács csillagásza. Egy új felfedezés azonban megkérdőjelezi ezt a képet..

A NASA New Horizon űrszondája folyamatosan egyre távolabb merészkedik az ismert Naprendszerünktől, és a legújabb adatok arra utalnak, hogy a Kuiper-öv vagy sokkal szélesebb, mint eddig gondoltuk, vagy egy második gyűrű is elhelyezkedik az övön túl.  A New Horizon űrszonda érzékelői 2006 óta pásztázza a világűr feltérképezetlen területeit, ez volt az első eszköz, amivel képet kaptunk a Kuiper-övben található törpebolygóról, a Plutóról. A szonda már 57 csillagászati egységnyi távolságra kellene legyen a naptól, ami azt jelenti, hogy már csak a "visszapillantó tükörből" kellene lássa a Kupier-övet, de az érzékelői folyamatosan port észlelnek, ami a közeli objektumoknak az ütközésének a jele.

KISOKOS: Egy csillagászati egység 149 597 870,700 km, a Föld pontosan ilyen messze található a Naptól. Rövidítése CsE, angolul AU (Astronomical Unit).

A tudósok jelenleg úgy vélik, hogy a Kuiper-öv határai körülbelül 50 csillagászati egységre (AU) húzódnak a Naprendszer középpontjától, de  az előzetes becslések szerint a "rejtélyes" objektumok 60 AU-n túl találhatóak, tehát elképzelhető, hogy a Kuiper-öv sokkal mélyebb kiterjedésű, mint ahogy azt eddig feltételeztük.

De lehet egy másik magyarázat is: hogy valójában van egy második öv is, amely a Kuiper-övön túl, távoli Naprendszerünknek ebben a kevéssé ismert és kevéssé feltárt régiójában található.

"Az ütközések száma nem csökken."

- mondta Alan Stern, a New Horizons küldetés vezető kutatója a Science-nek. Ennek a legegyszerűbb magyarázata az, hogy több olyan dolog is van odakint, amit még egyszerűen nem észlelünk. A csillagászok a New Horizon röppályáját felhasználva a japán Subaru teleszkóp segítségével készítettek több száz kombinált felvételt az éjszakai égboltról, és ezen a területen keresnek eddig nem látott objektumokat. És találtak is 12 darabot.

KISOKOS: A belső Naprendszerben négy kőzetbolygó (a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars), a külső Naprendszerben négy óriásbolygó (a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz) és az öt törpebolygó (Ceres, Pluto, Haumea, Makemake, Eris) alakult ki.

Az eredmények azonban még nem elég meggyőzőek, mert más teleszkópok ugyanezen a területen nem mutatnak semmit. "Miért nem látjuk ezeket a dolgokat?" - tette fel a költői kérdést Pedro Bernardinelli, a Washingtoni Egyetem csillagásza, aki nem vett részt a kutatásban.

"Talán mindenki peches volt? Lehetséges, de ezek nehéz kérdések."

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás