promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mosolygós bombázó a NASA űrruhatervező mérnöke, ráadásul itt van Magyarországon
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA űrruhatervezője Christine Faspohler a Brain Bar jövőfesztivál alkalmából látogatott Budapestre.

 

A Brain Bar egy évente megrendezett, izgalmas eseménysorozat, amely a gondolatok és az innováció világát ünnepli. A fesztivál célja, hogy összehozza a különböző területeken dolgozó gondolkodókat, művészeket, tudósokat és vállalkozókat, hogy megvitassák a legfontosabb társadalmi és kulturális kérdéseket, és megosszák az új ötleteiket és vízióikat.

A rendezvényeken olyan témák kerülnek fókuszba, mint a technológiai fejlődés, az emberi jogok, a művészet és a kreativitás, a tudományos felfedezések, az oktatás és az egészségügy. A résztvevőknek lehetőségük van hallgatni inspiráló beszélgetéseket, előadásokat és művészeti produkciókat, valamint részt venni interaktív workshopokon és eseményeken.

Az idei esemény egyik legérdekesebb témája az űrutazás volt, pontosabban a ruhák, amik hozzásegítik az asztronautákat, hogy túléljék az űr hideg ürességét. Rengeteg ember volt kíváncsi rá, mi fán is terem az űrruha. A témában igazi szakértőt hívtak a szervezők, Christine Faspohler a NASA űrruhatervező mérnöke állt az érdeklődők szolgálatára, és vezetett be ennek a nem mindennapi munkának a rejtelmeibe. A szakember, aki korábban nem tervezte, hogy a NASA-nak fog speciális ruhákat tervezni, már számos küldetéshez tervezett szkafandert a csapatával, legyen szó űrsétáról vagy holdra szállásról.

Miért fehér az űrruha?

A sci-fi filmekből már rengeteg szkafandert megismerhettünk, amik határozotabban jobban néznek ki, mint a valóságban használt felszerelések. Az űrruha azonban nem csupán öltözék, hanem egy teljesen független életfenntartó rendszer, ezért minden ami rajta van, okkal néz ki úgy, ahogy. Az esztétikának ebben a kérdésben pusztán annyi a szerepe, hogy a NASA nem független a közvéleménytől és a támogatóktól, de a funkcionalitást semmi sem írhatja felül, ez nem az az ágazat, ahol minimális kockázatot is lehetne vállalni. 

Űrruhát tervezni tehát elsősorban mérnöki munka, az esztétika sokadlagos szempont. Ezért van az is, hogy amíg a sci-fi filmekben gyakran látunk kék vagy narancssárga űrhajósokat, addig a valóságban a szkafanderek mindig fehérek, mert a fehér a legoptimálisabb a hőmérséklet szabályozásához.

Annak ellenére, hogy  Faspohler milyen komoly munkát végez, az interneten alig találni róla képet vagy videofelvételt, pedig a hölgy nem csak óriási szakmai felkészültséggel rendelkezik, hanem még kifejezetten csinos, kellemes megjelenésű jelenség is. A Brain Barra például ebben az elegáns fehér kosztümben érkezett, amit az esemény főszervezőjének az oldalán szúrtunk ki:

Forrás: Index

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás