promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő felvételt tett közzé a NASA: ijesztő „kísértet” tűnt fel a Jupiter felszínén
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A lenyűgöző fotót, körülbelül 7700 kilométeres magasságban, a Jupiter felhői felett készítették.​

A NASA Juno küldetése 2023. szeptember 7-én lenyűgöző képet készített a Jupiter Jet N7 néven ismert északi régióiról az 54. közeli repülés során. A képen viharos felhők és viharok láthatók a Jupiter terminátora mentén – vagyis a nappali és az éjszakai oldal határán. Az alacsony szögű napfénnyel megvilágított kép a régió bonyolult topográfiáját mutatja be, ami értékes betekintést nyújt a Jupiter légköri folyamatait tanulmányozó tudósok számára. De ha mindez nem lenne elég épp egy igazi rém arcot is kivehetünk a képen, ami így halloween közeledtével még rémisztőbbnek hat. 

A lenyűgöző képet, amely körülbelül 7700 kilométeres magasságban, a Jupiter felhői felett, az északi szélesség 69. fokán készült és Vlagyimir Taraszov civil tudós készítette a JunoCam nyers adatainak felhasználásával - vette észre a rakéta.hu.

A NASA egyébként nemrégiben nyilvánosságra hozta az őszi kőzetminták elemzését, amelyek akár 150 év múlva becsapódhatnak a Földbe. Ez pedig abszolút korszakalkotó felfedezésnek számít, hiszen a szondájukkal, amit 2020-ban küldtek a Bennu, felé, sikerült lényeges információkat gyűjteniük. Az eredmények szerint a kőzetek víztartalmúak és tele vannak szénkeverékkel. Ez arra utal, hogy az ilyen típusú aszteroidák hordozzák az élet építőköveit.

Ez igazi áttörés lehet a Földön kialakuló élet eredetének megértése szempontjából. Emellett úgy gondolják, hogy ezek a minták időkapszulaként is szolgálhatnak, segítve minket a naprendszerünk korai történéseinek megértésében. Ezen kívül, ezek az adatok hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy miként védekezhessünk a jövőben a Bennuhoz hasonló aszteroidák okozta veszélyekkel szemben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás