promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas orvostudományi áttörés: sikeresen ültettek génmódosított disznószervet emberbe
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Eddig nem voltak sikeresek az ilyen műtétek, de most egy új technológia segítségével áttörést értek el.

Bostoni sebészek egy genetikailag módosított sertésből származó vesét ültettek át egy beteg 62 éves férfiba, ez volt az első ilyen jellegű beavatkozás. Ha ez az áttörés sikeres lesz, reményt ad több százezer amerikai számára, akiknek a veséje már nem működik - és eddig a jelek biztatóak.

A vesék eltávolítják a salakanyagokat és a felesleges folyadékot a vérből. Az új vese röviddel a múlt hétvégi műtét után elkezdett vizeletet termelni, és a beteg állapota folyamatosan javul - közölték a Mass General néven ismert Massachusetts General Hospital orvosai. A férfi már a kórház folyosóin járkál, és hamarosan hazaengedhetik.

A beteg fekete férfi, és az eljárásnak különleges jelentősége lehet a fekete betegek számára, akiknél magas a végstádiumú vesebetegség aránya.

"A vesék új forrása megoldhat egy megoldhatatlan problémát a területen - a kisebbségi betegek nem megfelelő hozzáférését a veseátültetéshez"

- mondta Dr. Winfred Williams, a Mass General nefrológiai részlegének helyettes vezetője és a beteg elsődleges vesebeteg orvosa.


"Ha a genetikailag módosított állatokból származó veséket nagy mennyiségben át lehet ültetni, a dialízis elavulttá válik"

- mondta Dr. Leonardo V. Riella, a Mass General veseátültetésért felelős orvosigazgatója. A kórház anyavállalata, a Mass General Brigham fejlesztette ki a transzplantációs programot.

Több mint 800 000 amerikai szenved veseelégtelenségben és szorul dialízisre, azaz olyan eljárásra, amely kiszűri a méreganyagokat a vérből. Több mint 100 000-en állnak várólistán, hogy élő vagy halott emberi donortól származó veseátültetést kapjanak.

Ezenkívül több tízmillió amerikai szenved krónikus vesebetegségben, ami szervi elégtelenséghez vezethet.

A xenotranszplantáció - egy állati szerv emberbe történő beültetése - évtizedek óta olyan lehetséges megoldásként szerepel, amely sokkal szélesebb körben elérhetővé tehetné a veséket. Az emberi immunrendszer azonban kilöki az idegen szöveteket, ami életveszélyes szövődményeket okoz, és a szakértők megjegyzik, hogy hosszú távú kilökődés még akkor is előfordulhat, ha a donorok jól illeszkednek egymáshoz.

Az elmúlt években a tudományos fejlődés, beleértve a génszerkesztést és a klónozást, közelebb hozta a xenotranszplantációt a valósághoz, lehetővé téve az állati gének módosítását, hogy a szervek kompatibilisebbek legyenek, és az immunrendszer kevésbé valószínűsítse a kilökődést.

A vese az eGenesis biotechnológiai vállalat által módosított sertésből származik, amely eltávolított három olyan gént, amelyek a szerv potenciális kilökődésében szerepet játszanak. Ezenkívül hét emberi gént is beillesztettek az emberi kompatibilitás fokozása érdekében. A sertések olyan retrovírusokat hordoznak, amelyek megfertőzhetik az embert, és a vállalat a kórokozókat is inaktiválta.

2021 szeptemberében a New York-i NYU Langone Health sebészei egy genetikailag módosított sertésből származó vesét csatoltak egy agyhalott emberhez, és figyelték, ahogy az működni kezd és vizeletet termel. Nem sokkal később a Birminghami Alabama Egyetem tudósai bejelentették, hogy hasonló eljárást végeztek, hasonló eredménnyel.

A Marylandi Egyetem sebészei már kétszer ültettek át genetikailag módosított sertésekből származó szívet szívbetegségben szenvedő betegeknek. Bár a szervek működtek, és az elsőnél nem tűnt úgy, hogy kilökődtek volna, mindkét beteg, akinek előrehaladott betegsége volt, röviddel később meghalt, ám a mostani new yorki eredmények miatt teljesen új fejezet nyílhat a szervátültetés történetében.

forrás: NewYorkTimes

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás