promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Napi egy pohár ebből és búcsút inthetsz a vesédnek: hatalmas a kockázat ha ezt a mindennapi dolgot fogyasztod
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Finom, sokan szeretik, de inkább ne fogyaszd, különben nagyon pórul járhatsz.

Bonyolult szerkezet az emberi test és bár elég strapabíróra vagyunk tervezve, mégis vannak dolgok, amikkel nem bírnak el a szerveink. A mai fogyasztásközpontú világban az embert szinte összenyomja a rengeteg inger és az egymással ellentétes információk, amit az egészséges életmódról hallani lehet. Együnk margarint, együnk vajat, együnk cukrot, ne együnk cukrot, legyünk vegák, ne legyünk vegák, legyünk inkább vegánok, de az se jó, együnk húst, ne együnk húst, ember legyen a talpán aki ki tud igazodni a naponta kijövő új elméletek halmazában. Van azonban egy termék, amiben a tudomány jelenlegi állása szerint minden tudós egyetért. Az pedig a cola és annak káros hatásai.

Jelenleg egy dél-koreai kutatás tartja lázban a világot, ahol a tudósok megállapították, hogy 10 éven át fogyasztva napi egy pohár kóla nagyban megnöveli a kialakuló vesebetegség kockázatát. A krónikus vesebetegség sokkal nagyobb eséllyel jelentkezett azoknál, akik éltek a népszerű üdítőital fogyasztásával, mint azok, akik nem engedtek a csábításnak.

Nem kell minden jóról lemondanunk, ugyanis a kutatás vezetője elmondta, hogy a természetes hozzávalókból készült gyümölcslevek például remek alternatívái a szénsavas üdítőnek, ebben az esetben pedig nem kell a veseelégtelenségtől tartanunk.

A betegség komoly, sok esetben halállal végződik, de a dialízis kezelés sem egy sokkal kellemesebb állapot. Ebben az esetben a betegnek meg van szadba a maximálisan bevihető folyadékmennyiség (ami igen kevés) és ezt mesterséges úton hajtják ki belőle, hetente három alkalommal. Az édesítőszeres verzióval sem járunk sokkal jobban, emlékezzünk csak a nem olyan régen kirobbant aszpartám botrányra és amúgy is: minél kevesebb szintetikus dologgal mérgezzük a testünket, az annál hálásabb lesz nekünk és tovább maradhatunk egészségesek.

A kutatásra igen nagy hangsúlyt fektettek, összesen 127830 embert vizsgáltak meg, ebből pedig 10 év alatt 4459 ember betegedett meg, ami hatalmas szám. A vesebetegség tünetei egyébként elég jellegzetesek: fogyással és rossz étvággyal jár, a vízháztartás felborulása miatt megduzzadhat a boka, kéz és lábfej, nehezebben veszünk levegőt és rosszabbul bírjuk a terhelést, sokkal fáradékonyabbak leszünk, vér jelenhet meg a vizeletben és gyakrabban kell meglátogatnunk a mosdót, rosszabbul alszunk, de jelentkezhet még viszkető bőr, izomgörcsök, fejfájás is.

Az, hogy a kóla mennyire kockázatos remekül mutatja, hogy háztartási tisztítószerként viszont csodákat művel, gondoljunk bele, hogy ilyen maró képességekkel valóban ezt akarjuk bevinni a testünkbe?

Forrás: femcafe.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás