promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha többet ne dobd ki: neked is van a konyhádban, súlyos tízezreket spórolhatsz vele
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szemétnek tűnik, valójában igazi kincs.

A mai világban egyre fontosabb szerepet kap az újrahasznosítás, az úgynevezett zero waste mozgalom pedig szinte már minden országban elterjedt irányzat. Ez azt jelenti, hogy a családok megpróbálnak olyan háztartást vezetni, ahol szinte alig termelődik hulladék. Ezt újra hasznosítással és időtálló eszközökkel érik el, valamint a felesleges vásárlás elkerülésével. Egyik legegyszerűbb példája, hogy ma már nagyon kevesen használják a boltokban kapható műanyag zacskókat, helyette textil zsákokba szedik a zöldséget, gyümölcsöt, péksüteményt. Bevásárló szatyrot sem igen vesznek már, ezzel is készülnek otthonról. A boltok is ebbe az irányba haladnak, a legtöbb helyen ugyanis már fizetni kell (igaz, egy elenyésző összeget) a kisebb zacskókért is, amelyeket már lebomló anyagból készítettek el.

Vélhetően még sosem számoltad össze, de már egy ember is megdöbbentő mennyiségű hulladékot képes maga után termelni, képzeljük el, hogy több mint 7 milliárdan élünk a földön. Ez naponta felfoghatatlan mennyiségű szemét, így nem csoda, ha rengetegen igyekeznek ezt visszaszorítani. Ha esetleg még gyermekcipőben jár a tudásod ezzel kapcsolatban, de érdeklődő vagy, akkor most egy remek alternatívát mutatunk neked, amivel tisztítószert, vegyszert és illatszert is kiválthatsz, anélkül, hogy akár egy forintot is pluszban költened kellene.

Ez a csodaszer, ami szinte minden konyhában megtalálható, de végül mégis a kukában végzi rengeteg hasznosítási lehetősége ellenére is a kávézacc.

Ennek az egyszerű végterméknek számtalan felhasználási módja létezik. A natúr kozmetikumok egyik remek és fontos eleme: amennyiben vízzel, esetleg valamilyen olajjal kevered össze, akkor remek bőrradírként funkcionál, ami nem csak az elhalt hámsejteket távolítja el, de a benne maradt koffeintartalma miatt még feszesíti, ragyogóbbá is teszi a bőrödet. Narancsbőrre is kiváló, ajakápolónak is szuper, de hajmosásnál is bevetheted: dörzsöld át vele a fejbőrödet, ami így szupertiszta lesz és eltávolít róla minden felesleges, oda nem illő anyagot és még a fejbőrödet is serkenti.

Használhatod a növények táplálására, műtrágya és vegyszerek helyett. Tedd a növényeid szárához, majd locsold meg őket, ezzel beleszivárog a virágföldbe és a növényeid garantáltan nagyon hálásak lesznek érte, te pedig rengeteget spóroltál az ápolószereken.

Azt már régóta tudjuk, hogy az ecet a háziasszonyok nagy barátja, na de a kávézacc is? Bizony. Szórd a tisztítani kívánt felületre és dörzsöld, amíg el nem távolítja a szennyeződéseket. Összetevői miatt még fertőtlenít is, így duplán jól jársz.

Szagsemlegesítőnek is használják, egy tálka belőle és minden kellemetlen szagot elnyel. Használhatod kisállatok mellett, a hűtőben, a fürdőben, garantáltan nem fogsz csalódni.

Nem utolsósorban pedig ismét felhasználhatod a konyhába: a húsok pácához keverve belőle egy keveset elképesztően ropogós, füstös végeredményt kapunk.

Tehát ezentúl a reggeli kávénál lefőtt zaccot véletlenül se dobd ki, hiszen számtalan más módon kaphat új életet az eddig szemétben végző gazdag alapanyag.

Egyéb felhasználási módszereket pedig ebben a videóban ismerhetsz meg:

Forrás: divany.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás