promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legveszélyesebb ragadozójától még a fehér cápa is menekülne, az oroszlán szelíd háziállat hozzá képest
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezt azért nem biztos, hogy meg tudtuk volna tippelni.

Ha elképzeljük a tökéletes ragadozót, és talán egy nagy fehér cápát, egy lopakodó jaguárt vagy egy éles szemű sólymot képzel el. A Föld egyik legéhesebb ragadozója azonban sokkal közelebb van otthonunkhoz: ez az állat nem más, mint a közönséges házimacska.

Egy új kutatás rávilágít arra, hogy a szabadon élő macskák (beleértve a házimacskákat és az elvadultakat is) a bolygón élő ragadozók közül az egyik legváltozatosabb étrenddel rendelkeznek, mivel bizonyítottan legalább 2084 különböző állatfajt fogyasztanak. 

Táplálékuk az ismert madarak mintegy 9 százalékát, az ismert emlősök 6 százalékát és az ismert hüllőfajok 4 százalékát tartalmazza, nem is beszélve a rovarokról és kétéltűekről.

"Tanulmányunk rávilágít a világ egyik legsikeresebb és legelterjedtebb invazív ragadozójának táplálkozási szokásaira. Tudomásunk szerint ez a tanulmány a macska táplálkozásának eddigi legátfogóbb globális összefoglalása, és valószínűleg a legnagyobb a világon bármely fajra vonatkozóan"

- írták a tanulmány szerzői. E megállapítások eléréséhez egy nemzetközi tudóscsoport több mint 500 korábbi, a macskák étrendjét részletező tanulmányt vizsgált át és rendszerezte az adatait. A legnagyobb állatok között, amelyeket a macskák bizonyítottan fogyasztanak, több meglepő is volt: többek között az emu, a tengeri teknős, és a házi tehén is szerepel az étlapon (feltehően "dögevő-üzemmódban" része a menünek), de tudósok már olyan esetet is megfigyeltek, amikor egy macska egy egész elhullott kengurut fogyasztott el.

Az új tanulmány becslése szerint a macskák által elfogyasztott fajok közül akár 347 (16,65 százalék) is aggályos természetvédelmi szempontból.  A veszélyeztetett zsákmányfajok aránya a szigetek ökoszisztémáiban lényegesen magasabb, Új-Zélandon például az 1970-es években végzett kutatások szerint az elvadult házimacskák legalább hat endemikus madárfaj és több mint 70 helyi alfaj kihalásában játszottak szerepet.

Az étrendjük változatossága mellett az állatpusztulások száma is szembetűnő. Egy másik, 2022-ben készült tanulmány becslése szerint csak az Egyesült Királyságban évente 160-270 millió állatot ölnek meg a házimacskák, míg például Ausztráliában a macskák évente akár 650 millió hüllő haláláért is felelősek. 

Nem meglepő tehát, hogy egyes régiók a macskák ellen léptek fel, hogy megvédjék az őshonos állatvilágot. 2021-ben az ausztráliai Melbourne egyik keleti külvárosában "24 órás macskakijárási tilalmat" vezettek be, amely előírta a háziállat-tulajdonosoknak, hogy macskáikat mindig tartsák bent. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás