promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Furcsa dolog történik a macskákkal, és ezért az ember a felelős
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Furcsa eredményeket publikáltak.

A macskák már évezredek óta az emberek közelében élnek, ezért a koponyájuk és ezzel együtt az agyuk mérete is folyamatosan csökken. Erről pedig egy osztrák és brit tudósokból álló kutatócsoport számolt be a Royal Society Open Science című szaklapban.

A kutatók házi macskák koponyáját mérték össze a legközelebbi rokonaik koponyaméretével, így az afrikai és az európai vadmacskák koponyáival.

Az eredmények pedig elég látványos különbséget hoztak, ugyanis kiderült, hogy 25 százalék a különbség. A házi cicák koponyája ennyivel kisebb a vadmacskák koponyájánál.

Amúgy korábban is végeztek hasonló kutatásokat, és azok is erre az eredményre jutottak. A vizsgálatokat azért kellett megismételni, mivel az új kutatások fényében a modern macskák leszármazási vonalát megváltoztatták.

Éppen ezért a régebbi eredmények megkérdőjeleződtek.

Az eredmények azonban nem jelentik azt, hogy a házi macskák butábbak lennének társaiknál, csupán azt jelentheti, hogy a kezességre való törekvés során olyan vérvonalak választódtak ki, amelyek esetében a központi idegrendszer fejlődése némiképp eltér az átlagos vadmacskákétól. A kevésbé ideges macskáknak pedig kevesebb az idegsejtje, épp ezért az agytérfogatuk is kisebb.

(via Qubit)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás