promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus dolgot találtak Ausztrália alatt a tudósok, 800 kilométer hosszú
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Sydney-i Egyetem kutatói jegyzik a felfedezést.

Óriási, felszín alatti, víztározó medencékre bukkantak a tudósok Ausztrália alatt - írja az MTI nyomán a 24.hu. A felfedezésről készült egy tanulmény is, amelyben részeltesen is beszámolnak arról, hogy a víz áramlását szimulálták három, egymással is összeüggő medencében, amelyek összesen 800 kilométer hosszan húzodnak a kontinens alatt. Csak hogy el tudjátok képzelni, ez mmennyire hatalmas, Magyarország szélessége csupán 500 kilométer.

Ben Mather, a Sydney-i Egyetem földtudományi tanszékének munkatársa szerint ezek a gigantikus medencék az Ausztráliában nemrégiben lezajlott áradások vizének akár 20 százalékát is felfoghatták. A kutató már vízi szupersztrádáról beszélt, miközben azt is elárulta, hogy keletkezhette ka víztartó rétegek. A perm korszaktól a a triásztig terjedő isdőszakban, 50-300 millió év alatt lerakódott üledékrétegből jöttek létre.

A kutatók azt is elárulták, hogy aszályos időszakban a víztartó rétegek segíthetnek akár a víz szállításában is, mivel a felszíni és a felszín alatti vízek forrásai összeköttetésben állnak. Így a munka folytatódik majd, Mather és munkatársai kutatását pedig Új-Dél-Wales állam kormánya is támogatja.

A tudósok pedig gyakorlati tanácsokat szeretnének adni a helyi gazdálkodóknak, hogy a föld alatti víztározók közül melyekre számíthatnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás