promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 „Vérbuborék emelkedett a felszínre” – delfinek ölték meg a világ legnagyobb állatát
Borítókép:  livescience.com
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az órákig tartó küzdelem során a körülbelül 70 fős kardszárnyú delfin csapat megölt egy kék bálnát Ausztrália délnyugati partjainál. Meghökkentő, szinte hihetetlen esemény zajlott le.

A másnéven gyilkos bálnaként is ismert kardszárnyú delfinek a kék bálna (másnéven óriás bálna) állát harapdálták, és megpróbálták megragadni a nyelvét 

számolt be róla Kristy Brown, a Naturaliste Charters tengerbiológusa, aki tanúja volt a sokkoló eseményeknek. 

Brown később hozzátette, hogy a becslések szerint 16 méter hosszú állatról nem teljesen bizonyos, hogy egy fiatal kék bálna (Balaenoptera musculus) vagy egy törpe kék bálna (Balaenoptera musculus brevicauda) volt-e, ugyanis mindkét állat előfordul ezeken a vizeken. 

A kék fenevad mindenesetre végzetes hibát követett el, amikor egyedül bemerészkedett a gyilkos bálnák által uralt területre.

Nevük ellenére a gyilkos bálnák (Orcinus orca), nem igazi bálnák, valójában ugyanis a delfinfélék családjába tartoznak. Amint azonban arra a „gyilkos” jelző is utal, ezek a tengeri emlősök arról ismertek, hogy mindenféle zsákmányra vadásznak a púpos bálnáktól kezdve a fókákon és tengeri teknősökön át egészen a nagy fehér cápákig.

Bár a kék bálna a világ legnagyobb ismert állata – a felvételeken látszó példány is közel kétszerese volt a legnagyobb kardszárnyú delfineknek, amelyek átlagosan körülbelül 9 és fél méter hosszúra nőhetnek meg –, a szerencsétlen emlős nem tudta lerázni üldözőit. 


Forrás: livescience.com

„Úszás közben teljesen körülvették őt a gyilkos bálnák. Ráadásul úgy tűnt, hogy nem akarják elkapkodni a vadászatot, hanem »stratégiailag átgondolt, együttműködő, türelmes és kitartó« támadást indítottak” 

– írta Brown a blogjában. 


Forrás: livescience.com


Forrás: livescience.com

A kék bálna a végsőkig küzdött a delfinek ellen, akik azonban hegyes fogaikkal csapdába ejtették ellenfelüket, aki fogak híján (tudniillik a kék bálnák állkapcsát fogak helyett „szűrőberendezésként” funkcionáló szarulemez köteg, úgynevezett szila borítja) csak méretével vehette fel a harcot. A méret azonban ezúttal kevés volt, az órákig tartó „lázas és kaotikus” vadászat végén a kék bálna engedett támadóinak.

„Vérbuborék emelkedett a felszínre, mint egy kidurranó, piros lufi” 

– idézte fel a sokkoló látványt Brown. 


Forrás: livescience.com

A csata végén a delfinek felosztották egymás között a tetemet a mélyben. A bálnafigyelő hajón néhányan elmorzsoltak egy könnycseppet, mások döbbent csenddel vagy izgatott sustorgással gyászolták az szerencsétlenül járt állatot. 

Az eset egyébként, bár megrázó, nem példanélküli. A Naturaliste Charters immár harmadjára rögzített efféle felvételeket. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás