promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszélyes fűszer: közkedvelt a konyhában, mindenki használja, de könnyen baj lehet belőle
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ennek a fűszernek bizony nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását.

Van egy igen közkedvelt fűszer, amit vélhetően te is rendszeresen használsz, ám nem árt vele vigyázni mert ha eltúlozzuk a mennyiséget, akár veszélyes is lehet az egészségünkre. Ez pedig nem más mint a mártásokhoz, süteményekhez vagy köretekhez is használt szerencsendió.

A szerecsendióról azt lehet tudni, hogy egy trópusi növény magja, és egyaránt használják fűszerként valamint gyógynövényként is. A szerecsendiófa maga Malajziában őshonos, de Indonéziában, Nyugat-Indiában és Brazíliában is termesztik.

Fűszerként használva nálunk őrölt, és egész formában is kapható. Ám ha utóbbiban vásároljuk meg, akkor szükségünk van konyhai reszelőre is, a fűszer ugyanis így egyben önmagában nagyon kemény, így egészben képtelenség is lenne elfogyasztani, ráadásul veszélyes is.

De mi is ennek az oka?

Elsősorban az, hogy ez a drága fűszer úgy hathat ránk mint egyes drogfajták, amennyiben sokat fogyasztunk belőle.

Mint azt sokan észrevettük, a a frissen reszelt szerecsendió aromájához semmi sem fogható és általában már egyetlen csipet elég belőle ahhoz, hogy érződjön az íze, ám más okok miatt sem szabad túlzásba vinni a fogyasztását.

A szerecsendió ugyanis nagyon veszélyes is lehet, ha nagy mennyiségben fogyasztják, mégpedig a benne található miriszticin az egyik olyan összetevő, amely kiváltja ezt. Ez az anyag egészen pontosan nyers szerecsendió tömegének 1-1,5 százalékát teszi ki. és a szervezetben amfetamin-szerű vegyületekké alakul, amelyek a központi idegrendszerre hatnak. A hatása pedig az enyhe tudatmódosulástól a hallucinációig terjedhet, ebbe azonban még azok se akarnak belekóstolni, akik előszeretettel élnek tudatmódósító szerekkel.

A szer hatása ugyanis 1-2 napig is kitart, és borzasztó mellékhatások kísérik. Ezek például mint az émelygés, hányás, pulzusemelkedés, szájszárazság, szédülés, fejfájás, szorongás, zavartság, álmatlanság, ingerlékenység, görcsök, bőrkiütés, és persze májkárosodás. Ez az anyag pedig más összetevőkkel kombinálva akár életveszélyes is lehet.

A fűszer veszélyességét egyébként már nagyon régóta számon tartják, Olaszországban, az évezredes múltú salernói orvosiskola a középkorban például így írt a fűszerről:

Egy dió jót tesz, a második ártalmas, a harmadik meg fog ölni.

Forrás: femcafe.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás