promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mérgező fűszer: közkedvelt a konyhában, de szabadulj meg tőle mihamarabb
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha neked is van otthon ilyen fűszered, szabadulj meg tőle!

Újabb riasztást adott ki a Nébih, ugyanis Magyarországon is forgalomba került egy fűszer, ami egyébként közkedvelt a konyhákban; nagyon sokfajta ételt el lehet készíteni a felhasználásával. Ez a fűszer viszont most mérgező lehet az ember számára, ugyanis klórpirifoszt, vagyis nem engedélyezett növényvédőszer-ot találtak benne, aminek használati engedélyét már évekkel ezelőtt sem hosszabbította meg az Európai Bizottság.

A kurkuma nagyon sok ételhez felhasználható, finom ízt adhatunk vele az ebédnek, de most vigyázni kell, hogy milyen is van otthon a konyhánkban.

De miért is olyan veszélyes, illetve mérgező ez a klórpirifosz?

A klórpirifosz szerves foszforsav észterek közzé tartozó rovarölő szer hatóanyag, melyet korábban számos kultúrában rovarkártevők elleni védekezésre (pl. cukorrépa, csemegekukorica, kukorica, mustár, napraforgó, olajretek, őszi káposztarepce, takarmánykukorica), valamint tárolt gabonafélék és az üres raktárak kezelésére használtak. A kártevők mellett a hasznos rovarokra (beporzó rovarok és lebontók) is igen káros.

2019-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében úgy ítélte, hogy a klórpirifosz lehetséges genotoxikus, valamint a magzati fejlődés során neurológiai hatások léphetnek fel. Az Európai Bizottság az értékelés alapján 2020-ban a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét nem újította meg, használata így az Európai Unióban nem megengedett. Az élelmiszerekben a jogszabályban meghatározott maximális maradékanyag szintjét (MRL) az analitikai laboratóriumok által mérhető legalacsonyabb szintre csökkentették.

Most a németországi RASFF visszahívta a Turmeric Powder Haldi kurkuma port, mert ilyen szer került bele. A fűszert Magyarországon a budapesti Asian Home Kft. forgalmazza; a Nébih arra kér mindenkit, aki ilyet vásárolt, hogy semmiképp se fogyasszák el, hanem vigyék vissza a vásárlás helyére, ahol visszafizetik az árát.

További infók a problémás termékről:

  • Termék megnevezése: Turmeric Powder Haldi, 100 g/ Kurkuma por, 100 g
  • Márka: TRS Asia's Finest Foods
  • A termék eredete: India
  • Minőségmegőrzési idő: 28/02/2024


(Fotó: Nébih)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás