promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországról írta a CNN, hosszú listában vezették le, mit kell tudnia rólunk a külföldieknek

Magyarországról írta a CNN, hosszú listában vezették le, mit kell tudnia rólunk a külföldieknek

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

A CNN Magyarországról állított össze egy hosszú listát.

Mit kell tudnia Magyarországról egy külföldinek? Megjelent egy hosszú lista, amit az amerikai CNN készített; ebben levezették, hogy szerintük mit kell tudni a magyarokról, a magyar kultúráról, a magyar szokásokról.

Mutatjuk, hogy a CNN összeállítása szerint mik a legfontosabb tudnivalók rólunk!

1. Itt van Közép-Európa legnagyobb tava

Természetesen a Balaton került a lista élére, hiszen minden külföldi számára jó előre tisztázni, hogy a magyar tengernek nevezett Balaton valójában egy tó, viszont a legnagyobb Közép-Európában. A CNN igen kedvelt nyaralóhelyként hivatkozik rá, de az az érdekes, hogy nem elsősorban a nagyszerű nyaralóhelyeket, strandokat, a lángost, a hekket, és Badacsonyt említik, hanem a bulikat, Siófokot, és a Balaton Sound-ot.

2. Fürdőruha kötelező

A listában nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy bemutassák Magyarország termálfürdőit - főként a Széchenyi fürdőt, illetve Hévízt, ami a világ legnagyobb termál tava. A CNN hozzáteszi, hogy nálunk az a jó, hogy nemcsak nyáron, hanem télen is tudunk pancsolni, hiszen számtalan fürdőnk van.

3. A magyar emberek okosak

Csak kérdezzük meg az embereket a Nobel bizottságnál - javasolja a cikk írója. Nemzetközi viszonylatban ugyanis magas nálunk a Nobel-díjasok száma az ország lélekszámához képest; a CNN ráadásul azt is kiemeli, hogy milyen sok magyar találmány létezik. Megemlítik például a golyóstollat, a számítógépek logikai tervezését, vagy a Rubik-kockát. Az viszont szomorú, hogy kihagyták többek között a C-vitamint, a telefonközpontot, a színes tévét, a szódavizet, vagy a gyufát, pedig ezek is magyar büszkeségek.

4. Liszt Ferenc még mindig nagy név

Liszt Ferenc neve nem ismeretlen Amerikában sem, hiszen például a 2. magyar rapszódia belekerült az egyetlen magyar vonatkozású Tom és Jerry-epizódba, amit Oscar-díjjal is jutalmaztak. A zeneszerzőről leírják, hogy róla van elnevezve a repülőterünk, emellett megemlítik, hogy Budapesten van egy tér is, ami Liszt Ferenc nevét viseli, és ahol számos trendi étterem és kávézó található.

5. A "kiskapuk" egy életforma

A cikk azt is írja, hogy a magyarok a kommunizmus alatt megtanultak egy alternatív életformát, ahogy boldogulni tudunk. Azt írják, hogy olyan emberek vagyunk, akik utánad lépnek be a forgóajtón, és előtted jönnek ki. Emellett megjegyzik, hogy nekünk annyira megvan a véleményünk mindenről, hogy ha bezárnának három magyart egy szobába, akkor a három embernek négy féle politikai nézete lenne.

6. A gulyás az nem pörkölt

A gulyás az gulyás, a pörkölt meg pörkölt - hangzik el Hegedűs D. Géza szájából a Made in Hungária című filmben, és mennyire igaza van. A külföldiek körében ugyanis állandó probléma, hogy amikor ők azt mondják, hogy goulash, akkor egy pörkölt jellegű ételre gondolnak, hiszen a nyugat-európai éttermekben is így készítik. Csakhogy amikor egy turista idejön Magyarországra, és gulyást kér, meglepődik rajta, hogy egy tányér levest raknak elé. A CNN is felhívja erre a fontos különbségre a figyelmet, és hangsúlyozzák, hogy mindkettőt érdemes kipróbálni.

7. A magyarok imádják a pirospaprikát

A legtöbb magyar ételnek az alapja a vöröshagyma és a pirospaprika. A listában elengedhetetlen konyhai kellékként hivatkoznak rá, és ez bizony így van. Bár azt írják, hogy függők vagyunk, ami erős túlzás, de tény, hogy sok ételbe szeretünk szórni pirospaprikát.

8. Sörös korsóval tilos koccintani

Ezt a pontot azért zárójelbe tennénk, mert a magyarokat is eléggé megosztja, hogy most akkor lehet-e koccintani sörös korsóval vagy sem. Egyébként persze, hogy lehet, de nyilván ha a történelmi forrását nézzük ennek a szokásnak, akkor nem haragudhatunk meg egyik honfitársunkra sem, ha ő nem szeretne sörrel koccintani. Ugyanis az 1848-49-es szabadságharc bukása után a magyarok megfogadták, hogy 150 évig nem koccintanak - mivel az osztrákok sörrel koccintva szoktak ünnepelni. Ez a 150 év már régen letelt, de sokan még ma is ehhez a szokáshoz tartják magukat. Ettől függetlenül egy külföldi turistára sem szabad csúnyán nézni, ha nyújtja felénk a korsóját, mert koccintani akar.

9. A Tokaji a borok császára

Az amerikaiak nemcsak hogy dicsérik a Tokaji borunkat, de a francia király szavait idézik mellé: "A királyok bora - a borok király!". Azt persze nem tudni biztosan, hogy melyik francia király mondhatta ezt; erről több legenda is született. Az egyik úgy szól, hogy XV. Lajos király mondta ezt a szeretőjének, Madame de Pompadournak, amikor egy pohár tokaji aszút nyújtott felé, egy másik verzió szerint pedig ezek a szavak XIV. Lajos szájából hangzottak el, miután a Rákóczitól ajándékba kapott bort megízlelte.

10. A magyarok sportőrültek

Mint a CNN írja, a sport terén is büszkék lehetünk magunkra, hiszen a népességhez képest kiemelkedően magas az olimpiai érmeink száma, jók vagyunk vívásban, tornában, kajakozásban, és külön kiemelik a kiváló vízilabda csapatunkat is.

11. A lovas hagyományok nagyon is élnek

Lóháton érkeztünk a Kárpát-medencébe, és azóta is a lovak és a lovas sportok szerelmesei vagyunk. A listában megemlítik a huszárokat, a lovaskocsi hajtást, és az egyéb lovas bemutatóinkat.

Ez tehát az amerikai CNN hosszú listája arról, hogy mit kell tudnia minden külföldinek a magyarokról. Persze hiányoznak róla az olyan hungarikumok, mint a pálinka vagy a túró rudi, de így is szép, hogy ennyi jót tudtak írni rólunk.