promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezt a magyar zenét minden amerikai gyerek ismeri és szereti

Ezt a magyar zenét minden amerikai gyerek ismeri és szereti

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

Van egy magyar zenemű, amit Amerikában minden gyerek ismer és szeret.

Nemcsak a magyar gasztronómia, de a magyar kultúra is meghódította a világot az elmúlt évtizedekben és évszázadokban. Hogy magyar lángosos van New York kellős közepén, és hogy magyar filmet vetítenek le néhány amerikai moziban, azon már senki sem lepődik meg, de azt viszont már kevesen tudják, hogy van egy magyar zenemű, amit minden amerikai gyerek ismer és szeret már közel 80 éve.

Tekintve, hogy gyerekekről és zenéről van szó, az ember rögtön összepárosítja a kettőt, és elkezd gondolkodni, vajon milyen amerikai gyerekműsor lehet az, amit mindenki ismer, mindenki szeret, és amibe belekerülhetett az egyik magyar zenemű. Nos, egy olyan zenéről van szó, amit idehaza is mindenki ismer - de nem csak a gyerekek -, minden iskolai ének-zene órán meghallgattatják a diákokkal, és a Lúdas Matyi című rajzfilmben is felcsendül.

Ez a zenemű nem más, mint Liszt Ferenc 2. magyar rapszódiája, amit azután írt, hogy egy természeti katasztrófa felébresztette benne a magyar nemzeti öntudatot. Történt ugyanis, hogy a Pestet romba döntő 1838-as árvíz miatt úgy döntött, jótékonysági koncerttel segíti a károsultakat; ennek híre elterjedt, majd mikor Magyarországra látogatott, leírhatatlan lelkesedéssel fogadták. Ez az érzelmektől fűtött találkozás új irányt szabott egész pályafutásának, és zenéjében is megjelentek a magyaros elemek. 1851-ben jelent meg a 2. magyar rapszódia, ami nemcsak Bécsben és Magyarországon, de később Amerikában is nagy sikert aratott - ráadásul a tengerentúlon még Oscar-díjhoz is segítette a filmeseket.

1946-ban készült el a Tom és Jerry rajzfilmsorozat egyik legjobbnak ítélt epizódja, a Zongorakoncert, amiben Tom macska Liszt Ferenc zeneművét adja elő, és közben természetesen szekírozza a zongora belsejében szunyókáló Jerry egeret.

A Tom és Jerry rajzfilmsorozat összesen 7 Oscar-díjat kapott a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában, ezek közül a negyedik volt az, amiben a 2. magyar rapszódia hallható. Az amerikai gyerekek szerint is ez az egyik legjobban sikerült epizódja a szériának, minket pedig büszkeséggel tölthet el, hogy egy magyar zenemű ennyire beírta magát nemcsak az amerikai filmkészítés, hanem az Oscar történetébe is.

Íme a Tom és Jerry egyetlen magyar vonatkozású epizódja: