promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elkezdődött a végjáték, óriási bajban Ukrajna - Putyin rövid időn belül működésképtelenné teheti az országot
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Donald Trump már azzal kampányol, hogy teljesen leállítaná az Ukrajnának szánt segélyeket.

A több mint két éve mindennapjaink részét képező orosz-ukrán háború a 21. századi Európa talán eddigi legsötétebb fejezete. A 2014-es kijevi puccsal kezdődő konfliktus 2022-ben transzformálódott nyílt katonai agresszióvá, és azóta ezrek haltak meg mind két oldalon.

Az általános vélemény szerint Putyin ennél jóval rövidebb háborúra számított - a konfliktus elején viszonylag gyorsan vonult Kijev ellen, ám nem sikerült bevennie azt, és a nyugati segélyeknek köszönhetően Ukrajna komoly ellenállást tudott kifejteni a jóval nagyobb erőforrásokkal bíró támadó állam ellen.

Az utóbbi időben viszont ukrán szemszögből nézve meglehetősen nyugtalanító hírek érkeztek a frontról - minden jel arra utal, hogy Oroszország magasabb fokozatba kapcsolt, és Ukrajna gyakorlatilag a szétesés szélén áll.

Legelső felmerülő problémaként megjelent a nyugati támogatások mértékének visszafogása. A NATO vezető erejeként az amerikai segélyszállítmányok elsődleges fontosságúak Ukrajna számára, márpedig az amerikai közvélemény már ott tart, hogy a republikánus fél (Donald Trump vezetésével) egészen konkrétan azzal kampányol, hogy ők a demokratákkal ellentétben nem szavaznák meg az Ukrajnának járó segítséget, kvázi magára hagynák ezzel a kelet-európai államot - és ez annyira erős üzenetnek bizonyul, hogy különböző felmérések alapján pusztán emiatt az ígéret miatt a republikánusoknak nagyon jó esélyeik vannak arra, hogy az amerikai választáson legyőzzek Joe Bident és a demokratákat, akiknek még mindig központi üzenetük Ukrajna támogatása.

Az ügy már egészen odáig fajult, hogy a kommunikáció szintjén már ukrán részről is megjelent Ukrajna vereségének a lehetősége - a háborús narratíva eddig a "győzelem bármi áron" volt, így az, hogy már Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is nyíltan beszél a segélyek elapadása eseténi ukrán vereségről, mindenképpen jelzi a helyzet súlyosságát.

A nyugati szállítmányok apadása mellett azonban az orosz támadások is egyre nagyobb problémát okoznak, és az utóbbi időben Oroszország taktikát váltott. Az egyik legmeghatározóbb angol nyelvű, Ukrajna ügyeivel foglalkozó újság, a Kyiv Post egyik legfrissebb cikkében taglalja az utóbbi időben Ukrajna energetikai infrastruktúráját érő orosz csapások hatását.

Az orosz hatékonyság félelmetes: az energetika alapját képező szén és gázerőművek 80%-a (!) rongálódott meg az utóbbi idők csapásaiban az ukrán energiaügyi miniszter, German Galuscsenko közlése szerint.

Moszkva március vége óta szinte naponta csapásokat mért az ukrán villamosenergia-hálózatra, ami jelentős áramkimaradásokat okozott az északkeleti Harkiv városában.

"A hőtermelés akár 80 százalékát is megtámadták. A vízenergia-termelés több mint felét és számos alállomást"

- mondta Galuscsenko Kijevben újságíróknak.

"Ez a legnagyobb támadás Ukrajna energiaszektora ellen" a háború kezdete óta - mondta a miniszter. 

Az orosz invázió előtt Ukrajna energiatermelése meglehetősen egyenletesen oszlott meg a szén, a földgáz és az atomenergia között, kisebb arányban a vízenergia mellett. Az ország legnagyobb atomerőműve Zaporizzsjában a háború kezdetéhez közeli időpont óta orosz ellenőrzés alatt áll.

Galuscsenko szerint "ezeknek a támadásoknak a mértéke és hatása sokkal nagyobb", mint a korábbi, 2022 és 2023 közötti téli támadásoké, amikor milliók szenvedtek a fagyos hidegben áram és fűtés nélkül.

Ha folytatódik a tendencia, akkor az idei télen még többen maradhatnak áram és fűtés nélkül, ami már végleg megtörheti az ukrán lakosságot, és minden nappal egyre valószínűbb, hogy Oroszország kerül ki győztesen a háborúból.

"Látjuk, hogy az oroszok módosították a fegyvereket"

- mondta a miniszter, hozzátéve, hogy most iráni típusú robbanó drónokat és rakétákat használnak, amelyek támadásonként nagyobb kárt okoznak.

forrás: Kyiv Post

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás