promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orbán Viktor üzenetet küldött Putyinnak: erre még sosem volt példa, rengetegen megkérdőjelezik a történteket
Borítókép:  RTL
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A miniszterelnököt épp az EU-csúcson fotózták Emmanuel Macron francia elnökkel, mikor végigfutott a hazai sajtón az üzenet híre.

Az orosz-ukrán konfliktus továbbra is javában zajlik, a fegyveres konfliktus pedig nagyon megosztja az európai, illetve a világ vezetőit is. Az orosz elnöknek rosszabb a nyugati sajtója, mint valaha, ám ez mit sem számított az orosz választóknak, akik óriási fölénnyel szavazták újra az orosz elnököt.

Vlagyimir Putyin 87%-os eredményt ért el - ez még magyar szemmel nézve is hihetetlenül magas arány, ahol a kormánypárt már zsinórban negyedik éve szerez (súlyozott)  kétharmadot a választásokon.

A statisztikák szerint ráadásul az urnák elé vonuló választópolgárok száma is új rekordot ért el, úgy tűnik tehát, hogy az orosz lakosságot nemhogy elbizonytalanította volna az Ukrajnával folytatott háború, hanem inkább mozgósította.

Ezzel kapcsolatban természetesen rögtön felütötték fejüket a szkeptikus hangok, miszerint választási csalás állhat a háttérben, és hogy az orosz rendszert különösen problémás lenne demokratikusnak hívni.

Még közép-európai szemmel nézve sem könnyű megérteni egy ilyen adatot, nemhogy a demokratikus rendszereket jóval régebb óta működtető fejlett nyugati országokban, ahol ma szinte elképzelhetetlen, hogy valaki ilyen aránnyal nyerjen választást.

Az ukrán sajtó érthető szkepticizmussal fogadta a hírt, ironius címadásaikban csalódástkeltőnek nevezték az eredményt, mivel 87% jóval elmarad a remélt 100%-tól.

Ami Magyarországot illeti, valószínűleg senkit sem lep meg, hogy Orbán Viktor viszonozta Putyin két évvel ezelőtti gratulációját, és levélben üzent az orosz elnöknek. Ezzel igencsak magára maradt az európai vezetők között, de a miniszterelnök többször is kifejtette már az ezzel kapcsolatos álláspontját, miszerint

Magyarországnak nincsenek barátai vagy ellenségei, csupán érdekei.

Miközben Orbán Viktor levélben gratulált Putyinnak, elkezdődött a miniszterelnököket magába foglaló EU-csúcs, ahol a magyar miniszterelnököt Emmanuel Macron társaságában kapták lencsevégre, utána pedig a miniszterelnök is posztolt egy közös képet:

A francia elnök és a magyar miniszterelnök igencsak szembenálló álláspontot foglalnak el Ukrajna kérdésében, azonban a mostani csúcson mégis azonos oldalra tudtak kerülni az ukrán mezőgazdasági termékek jelenleginél szigorúbb korlátozását illetően. 

A gabonaimport Orbán Viktor szerint az EU-csúcs legfontosabb kérdése volt, mert az ukrán dömping egyaránt hátrányosan érinti a magyar és az uniós gazdálkodókat.

Forrás: Privatbankat.hu - Portfiloio.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás