promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Az ukránok tudják mi történhetett Navalnijjal, váratlan fordulat az orosz ellenzéki politikus halála körül

Az ukránok tudják mi történhetett Navalnijjal, váratlan fordulat az orosz ellenzéki politikus halála körül

Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Az ukrán hírszerzés meglepő információkhoz jutott, de nem ez fogja őket kibékíteni az oroszokkal.

Oroszországnak nagyon rossz híre van a nyugati világban, ez abból is látszik, hogy már ott is hazugságot, csalást, gyilkosságot sejtünk, ahol talán nincs is.

Ezúttal Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője tett meglepő kijelentést a vasárnap folyamán: állítása szerint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus halálát nem valamiféle cseles merénylet, hanem valóban trombózis okozta.

"Lehet, hogy csalódást okozok, de úgy tudjuk, hogy valóban vérrög okozta a halálát. Ez többé-kevésbé megerősített információ, és nem az internetről származik"

- árulta el Budanov az Oroszok által indított háború második évfordulója alkalmából rendezett fórumon. A bejelentés ellentmond a korábbi spekulációknak, amelyek Navalnij megmérgezését emlegették.

Az orosz hatóságok hivatalos vizsgálata is vérrögöt jelölt meg a halál okaként, azonban nemzetközi szakértők aggodalmukat fejezték ki a vizsgálat átláthatatlansága és a független ellenőrzés hiánya miatt.

Navalnij halála igencsak váratlanul történt, az orosz ellenzéki politikus 47 évesen, 2024 februárjában hunyt el, miközben egy sarkvidéki börtönben töltötte 19 éves büntetését. Navalnij halála óriási visszhangot váltott ki a nemzetközi színtéren, mivel a ő volt legismertebb, nyíltan Putyin ellenes orosz politikus, bebörtönzésének okai mögött is politikai motivációk állhattak.

Az Orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) közleménye szerint Aleksej Navalnij éppen sétálni indult, mikor hirtelen rosszul lett, elvesztette az eszméletét és elhunyt. Holttestét a börtönből Szalehard városába, a körzet székhelyére szállították, ahol az orosz hatóságok kivizsgálják az esetet.

Érdekes tények Navalnij halálával kapcsolatban, amik gyanakodásra adnak okot:

  • A halálhírt követően 2 perccel már megjelent a hivatalos közlemény a Kremltől.
  • Putyin nem vett részt Navalnij temetésén.
  • Navalnij lányát nem engedték be Oroszországba a temetésre.
  • A nyugati hatalmak nem fogadták el az orosz hatóságok hivatalos magyarázatát a halál okára vonatkozóan.

A Navalnij halálát övező rejtély tehát továbbra is fennáll, a független vizsgálat hiánya, a Kreml titkolózása és az ellentmondásos információk pedig tovább táplálják a spekulációkat.

Forrás: naphire.hu