promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nyugati vezetők elismerték, Ukrajna nagyon közel áll a háború elveszítéséhez
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A norvég hírszerzés feje vázolta a harctéri helyzetet és kilátásokat.

A két éve velünk lévő orosz-ukrán háborúban nem tűnik úgy, hogy nagyon a megegyezésre törekednének a felek: a nyugati fegyverek és pénz továbbra is számolatlanul ömlik Ukrajnába, miközben orosz hírszerzők arról beszélnek, hogy értesüléseik szerint az angolok és az amerikaik egyfajta helytartót neveznének ki Ukrajna élére.

Bár nagyon nehéz eldönteni, hogy a harctérről érkező hírek közül mi igaz és mi nem, az mindenesetre eléggé jelzésértékű, hogy most először nyilatkozott úgy nyíltan nyugati vezető, hogy az ukránok igen rosszul állnak a háborúban.

A nyilatkozatot Nils Andreas Stensönes, a norvég hírszerzés vezetője a norvég biztonsági szolgálatok éves kockázatelemzési jelentését ismertetve tette, aki ésszerűen indokokkal magyarázta álláspontját: nagyobb a katonai tartalék, és az észak-koreai és kínai támogatás sem elhanyagolható: ha nem történik változás, egyszerű matematika alapján az ukránok előbb utóbb elfogynak.

Stensönes külön kiemelte, hogy Moszkva körülbelül háromszor annyi katonát képes mozgósítani, mint Ukrajna, és a nyugati szankciókhoz is jobban alkalmazkodott, mint azt várták. Azt is hozzátette, hogy az orosz ipar elegendő mennyiségben képes lőszert, harcjárműveket, drónokat és rakétákat gyártani, hogy fenntartsa háborús erőfeszítéseit akár egy teljes évig is.

 

A norvég hírszerzés feje szerint Oroszország Irántól, Fehéroroszországtól és Észak-Koreától kap fegyvereket. Kína bár nem szállított fegyvereket, de különféle gépeket, járműveket, elektronikai eszközöket és pótalkatrészeket biztosított az orosz hadiipar számára, amelyek hasznosíthatók.

Norvégiának a szerepe a kontinens életében különösen a szankciók óta nőtt meg: 2022 óta Oroszország helyett Norvégia Európa első számú gázbeszállítója - Stensönes aggodalmát fejezte ki, hogy esetleg az energetikai központok a jövőben orosz csapások célpontjai is lehetnek.

MTI

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás