promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin nyitott a békére, végre vége lehet
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Putyin békejobbot nyújtott.

Sokan várták idén Vlagyimir Putyin orosz elnök éves értékelő élő bejelentkezését és sajtótájékoztatóját. Mindez idén december 14-én zajlott, több mint négy órán keresztül, lehetőséget adva mind az újságíróknak, mind az állampolgároknak a kérdések feltevésére. Ez az esemény hosszú múltra tekint vissza Oroszországban, hiszen már 2001 óta rendszeresen megrendezik, csak néhány kivétellel, például tavaly, 2022-ben sem tartották meg.

Az elnöki sajtótájékoztató és az élő bejelentkezés korábban két elkülönült esemény volt, de 2020-ban és idén összevonták őket. Ez volt az első ilyen esemény az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta. Sokan várták Putyin elnöktől a grandiózus bejelentéseket, amelyekből következtetéseket lehetett volna levonni az orosz tervekkel kapcsolatban, azonban ezek elmaradtak. A négy órás esemény során több mint 80 kérdés hangzott el, és ezek többségére pozitív válaszok érkeztek. Egyesek a rendezvényt "rózsaszín ködben" zajló értékelésnek nevezték, amint azt Gerhardt Mangott is megfogalmazta.

Putyin érintette az ország gazdasági helyzetét, az orosz-ukrán háborút, valamint az orosz-nyugati és az orosz-kínai kapcsolatokat. Putyin hagyományosan eredményorientált és egyfajta "atyáskodó" stílusban válaszolt, amely azt mutatja, mintha minden gondot meg tudna oldani, ha azok tudomására jutnak. A rendezvényen Putyin kifejtette, hogy a speciális katonai művelet célkitűzéseit nem változtatták meg, és a háború akkor ér véget, amikor Oroszország eléri a céljait.

A béketárgyalások lehetősége is felmerült, de Putyin szerint a háború csak akkor ér véget, amikor Oroszország eléri céljait.

A nyugati viszony rendezésével kapcsolatban Putyin úgy vélekedett, hogy az Európai Unió saját kárára tartja fenn a jelenlegi helyzetet. Kritikáját azzal fejezte ki, hogy az EU elveszítette szuverenitását, és az Egyesült Államok tevékenységét némán figyeli. Putyin szerint az Európában zajló események és döntések alárendelődnek az Egyesült Államok akaratának.

Ugyanakkor nyitott arra, hogy rendezze a viszonyt mind Európával, mind az Egyesült Államokkal.

A Kína iránti kapcsolatokról szólva Putyin hangsúlyozta a két ország stratégiai együttműködését és baráti közeledését. Szerinte Oroszország és Kína nem ellenségek, hanem kölcsönösen előnyös feltételeket keresnek. A válaszokban kiemelte a stratégiai együttműködés nyolc fő csapásvonalát, és azt, hogy Moszkva és Peking békés alapokon közelít egymáshoz.

A beszédben nem hangzottak el grandiózus tervek vagy bejelentések. Az egyetlen igazán virális momentum egy Szentpétervári Egyetem diákja által készített videóhívás volt, amelyben egy mesterséges intelligencia által készített Putyin képmásában feltevést tett az MI fejlődéséről és annak veszélyeiről.

Összességében Putyin elnök éves értékelő beszéde az orosz sikerek összefoglalása volt az elmúlt időszakban, hangsúlyt fektetve az orosz pozitívumokra. A beszédét sokan már az elnökválasztási kampány részeként értékelik, mivel 2024-ben új választásokra kerül sor.

(Forrás: Eurasia Center)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás