promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az orosz hadsereg legfélelmetesebb katonái nem emberek: ijesztő részletek derültek ki
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minden eszközt bevetnek a győzelem érdekében

Az orosz-ukrán háború igen komolya konfliktus, rendkívül modern, pusztító, és nagyon drága fegyverekkel, Az orosz hadsereg azonban nem csak konvencionális fegyvereket vet be - és nem is minden katonájuk ember.

Szevasztopolban található az egyik legérdekesebb harci alakulat: a katonai delfinek.

Az orosz haditengerészet két delfinketrecet helyezett el a szevasztopoli kikötő bejáratánál, közvetlenül egy tengeri falon belül védve. A ketreceket februárban, az ukrajnai invázió idején helyezték oda, a műholdképek áttekintése szerint.

Szevasztopol az orosz haditengerészet legjelentősebb haditengerészeti bázisa a Fekete-tengeren. A delfinek feladata lehet a búvárelhárítás - ez egy hagyományos szerepkör, amelyre mind az Egyesült Államok, mind Oroszország kiképezte a tengeri emlősöket. Ez megakadályozhatná, hogy az ukrán különleges műveleti erők a víz alatt beszivárogjanak a kikötőbe, hogy hadihajókat szabotáljanak. A delfin rendkívül intelligens, és könnyen tanítható állat, és kifejezetten kedveli az ember társaságát: a tengerészek bajtársként tekintenek a vízi emlősökre.

A kikötőn belül az orosz haditengerészet számos nagy értékű hajója az ukrán rakéták hatótávolságán kívül van elhelyezve, de a műholdas fotók szerint sérülékenyek a tenger alatti szabotázsra. A hidegháború alatt a szovjet haditengerészet számos tengeri emlősprogramot dolgozott ki, többek között delfinkiképzést a Fekete-tengeren. Az egység székhelye a Szevasztopol melletti Kazacsija Buhta volt, ahol ma is működik.

A Szovjetunió 1991-es összeomlásával az egység átkerült az ukrán hadsereghez. Bár voltak kísérletek a működésének fenntartására, alig maradt meg. A Krím 2014-es orosz annektálásával az egység az orosz haditengerészet ellenőrzése alá került, ezt követően a tengeri emlősökkel kapcsolatos programokat kibővítették és visszahelyezték az operatív szolgálatba.

Ez része az orosz hadsereg által az elmúlt 10 évben a tengeri emlősökkel kapcsolatos programokba történő szélesebb körű újrabefektetésnek - a program magában foglalta a Fekete-tengeri Flotta egységét és egy külön műveletet az Északi-sarkvidéken.

Az északi sarkvidéken az orosz Északi Flotta különböző típusú tengeri emlősöket használ. A beluga bálnák és a fókák, amelyek rendkívül vastag zsírréteggel rendelkeznek a melegen tartás érdekében, jobban védettek a hideg ellen, mint a Fekete-tengeren használt palackorrú delfinek.

A sarkvidéki egység is aktívabbá vált az elmúlt években: a beluga bálna-barlangokat mostanra Olenya Gubában, a GUGI (Main Directorate Of Deep Sea Research) titkos haditengerészeti bázisán is létrehozták. A hírszerző szervezet vélhetően az orosz hadsereg kulcsfontosságú tenger alatti kémkedési eszközeiért felelős.

2019. április 23-án egy kiképzett beluga bálna bukkant fel Észak-Norvégiában. A helyiek által "Hvaldimirnak" becézett bálna a BBC szerint az orosz haditengerészet programjából szökött meg.

Nem csak az Északi-sarkvidéken mutatkoznak az orosz tengeri emlősök fokozott használatának jelei: 2018-ban a Fekete-tengeri Flotta delfinjeit műholdas fotók tanúsága szerint több hónapra a szíriai Tartuszban lévő orosz földközi-tengeri haditengerészeti támaszpontra telepítették - az ehhez a bevetéshez használt mobil ketrecek nagyon hasonlítottak a jelenleg a szevasztopoli kikötőben elhelyezettekhez.

Nem világos, hogy Ukrajna tervezett-e bármilyen harci úszóműveletet Szevasztopol ellen, de a szakértők szerint a delfinek a búvárok elleni védekezés leghatékonyabb módszerei közé tartoznak.

Forrás: USNI News

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás