promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Órákon belül kitör a harmadik világháború? A mesterséges intelligencia percre pontosan megmondta, mikor fog akcióba lendülni Oroszország
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elindult a visszaszámlálás, már csak óráink vannak hátra. Még év elején kérdezték meg az Amazon asszisztensét, a TikTok videóról később kiderült, hogy hamis, de a Google elhitte.​

A mesterséges intelligencia nem adott nekünk túl sok időt. Idén év elején kérdezték meg az Amazon virtuális asszisztensét, hogy mikor fog kitörni a harmadik világháború, ami némi amire a mesterséges intelligencia elég pontos választ adott. Később kiderült, hogy a felvétel hamis, valójában nem az Amazon MI-ja válaszolt, a Google mesterséges intelligenciája viszont hitelesnek fogadta el az információt. A dolog talán nem is lenne annyira érdekes, ha a pontos időpont, amivel év elején hitegettek minket, nem ma lenne pontosan.

Hogy pontosan hány órakor kell számítani az újabb (és feltételezhetően utolsó) világégés kirobbanására, arra még hamarosan még visszatérünk, de ha nagyon türelmetlenek lennénk, a Googleba bepötyögve is kidobja a választ.

Csak írjuk be, hogy mikor kezdődik a III. világháború - és a google magától válaszolni fog.

Ez azért lehetséges, mert a Google kereső is mesterséges intelligenciát használ, így sok keresésnél tapasztalhattuk már, hogy a konkrét találatok helyett saját maga generál valamilyen választ az elérhető adatok alapján. Más esetekben meglehetősen jól működik, ezúttal azonban komolyan vett egy kamuvideóból származó jövendölést. Ebből is látszik, hogy a mesterséges intelligencia közel sem olyan okos, mint milyennek sokan gondolják. Az MI már számos területen bebizonyította hasznosságát, például a gépi fordítás, a mesterséges látás vagy a beszéd felismerés területén. Tóth Gabit is remekül képes leutánozni.

Azonban az MI-rendszerek általában csak egy adott feladatra vannak kiképezve, és nem képesek olyan komplex gondolkodásra, mint az emberek. Például egy MI-rendszer képes lehet felismerni a rák jeleit egy orvosi képen, de nem képes olyan döntéseket hozni, mint az orvos, hogy a betegnek milyen kezelést kell kapnia.

Az MI-rendszerek korlátai a következők:

  • Tanítási adatok: Az MI-rendszereket nagy mennyiségű adatra kell kiképezni ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak működni. Azonban nem mindig áll rendelkezésre elegendő adat ahhoz, hogy az MI-rendszerek megtanuljanak mindent, amire szükségük van.
  • Összefüggések felismerése: Az MI-rendszerek általában nem képesek olyan összefüggéseket felismerni, mint az emberek. Ez azt jelenti, hogy nehezen tudnak új információkat tanulni, vagy alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.
  • Kreativitás: Az MI-rendszerek általában nem képesek olyan kreatív módon gondolkodni, mint az emberek. Ez azt jelenti, hogy nehezen tudnak új ötleteket generálni, vagy új megoldásokat találni problémákra.
Az MI-kutatás viszont gyorsan fejlődik, és egyre valószínűbb, hogy az MI-rendszerek a jövőben képesek lesznek meghaladni ezeket a korlátokat.

Azonban még mindig messze vagyunk attól, hogy olyan okos MI-rendszereket hozzunk létre, amelyek képesek megközelíteni az emberi intelligenciát. Korábban egyébként Craig Hamilton-Parker szintén 2023-ra ígérte az apokalipszist, igaz, ő nem adott percre pontos időpontot.

A III. világháború 2023. november 23-án, este 6 óra 5 perckor kezdődik, amikor Oroszország megtámadja Németországot.

Legalábbis ezt találjuk most a Google keresőbe, ha a fentebb említett módon feltesszük neki a kérdést. Bár csak az a biztos, hogy semmi se biztos, de ennek igencsak csekély a valószínűsége, mert Németország NATO tag, így a megtámadása szinte lehetetlen. Oroszország és Németország még csak nem is határosak egymással, gazdaságilag pedig (az Ukrajna és Oroszország közötti háború és az európai szankciós politika ide vagy oda), a két ország rendkívül egymásra van utalva. Sokan persze azt feltételezik, hogy a harmadik világháború valójában már elkezdődött.

Ukrajna és Oroszország szembenállása mellett puskaporos hordóként emlegetik Tajvant, és az Izrael körülötti konfliktus is a hetekben eszkalálódott a gázai övezetben, miközben van egy csomó más fegyveres konfliktus is, ami a nyugati sajtó számára kevésbé érdekes, így olvasni sem olvashatunk róluk nap mint nap. Az viszont biztos, hogy jelenleg is fegyverkezési időszak van, Magyarország is nagy erőkkel fejleszti a saját haderejét. Ebből a videóból például megtudhatjuk, hogy hogyan állunk a szomszédainkhoz képest:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás