promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Polgárháború réme fenyeget Ukrajnában a megsemmisítő vereség után, még Zelenszkij is elismerte, óriási a baj
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Semmit nem értek a nyugati adófizetők dollármilliárdjai, naponta jönnek a katasztrofális hírek.

Aki kizárólag a nyugat-párti szakértők (például az egyik nagyjából mindenben tévedő Rácz András) narratíváját olvasta az immár két éve zajló orosz-ukrán háborúban, annak mostanában nem lehet egyszerű dolga.

Ezek szerint ugye Vlagyimir Putyin két éve halálos beteg, hónapjai lehetnek hátra (esetleg dublőrt használ), és az ukrán hadsereg komoly eredményeket ér el - ehhez képest legutóbb kénytelenek voltak elismerni a "stratégiai visszavonulást".

Avgyijivka városában hosszú ideig tartó csata zajlott, folyamatosan jöttek a pozitív hírek ukrán oldalról - aztán 2 napja kiderült, hogy valójában megsemmisítő vereséget szenvedtek. Az orosz hadsereg vérszemet kaphatott, azóta már Zaporizsja került a célkeresztjükbe, aminek érdekében állítólag az orosz hadsereg egy mintegy 50.000 fős állományt vont össze.

Zelenszkij elnök kommunikációja is megváltozott: bár sosem állt tőle távol a nyugati segélyek sürgetése, ha lehet, most még nagyobb fokozatba kapcsolt, miközben a nyugati közvélemény (nem a politikusok) mintha némileg kezdené unni az Ukrajnába öntött iszonyatos pénzeket: amerikai mémoldalakon gyakran találkozni például olyan videókkal amik az amerikai metróállomásokat (beázás, patkányok, levert csempék, kvázi háborús állapotok) hasonlítják össze például a kínai ultramodern állomásokkal, mellette a felirat: nyugi, az adódat elküldjük az ukránoknak.

Ha azt gondolnánk, hogy sokkal rosszabb híreket nem lehet kapni, akkor tévedtünk: Leonyid Kucsma volt ukrán elnök tanácsadója, Oleh Szoszkin szerint ugyanis a vereségek hatására Ukrajna akár polgárháborúba is sodródhat - a nyugati segélyek elmaradásával és a vereségek hírével párhuzamban ugyanis nem lesz egyszerű meggyőzni az ukránokat, hogy irány a sereg. 

Már így is sok videó kering az agresszív, kétségbeesett toborzási módszerekről, és már eddig is több millió állampolgár hagyta ott Ukrajnát - a legnagyobb vesztes az ukrán nép, aminek demográfiájában csak évtizedek alatt helyrehozható károkat okozott a háború, és az ország újraépítése is súlyos dollármilliárdokba fog kerülni (bár erre már amerikai gigavállalatok busás szerződéseket kötöttek, és irgalmatlan méretű termőföldeket is felvásároltak). 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás